Allt fler vänder sig till nätet för att ta reda på vad deras symptom kan tyda på för sjukdom.
Allt fler vänder sig till nätet för att ta reda på vad deras symptom kan tyda på för sjukdom.

Allt fler vänder sig till nätet för att ta reda på vad deras symptom kan tyda på för sjukdom. Svaret på våra åkommor finns ofta bara en googling bort. Men med det finns både för- och nackdelar, menar Läkarförbundet. På nätet finns en hel del ovetenskaplig fakta och risken finns att personer inte får den vård som skulle behövas.

Allt fler googlar sina symptom för att ta reda på vad deras symptom kan tyda på för sjukdom. Det enligt Läkarförbundet som ser både för- och nackdelar med fenomenet.

På nätet florerar en hel del ovetenskapliga artiklar – utmaningen är att kunna sålla bland informationen och att samtidigt vara källkritisk, berättar Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet till SVT Nyheter.

LÄS MER: Bröt penisen – fick inte åka ambulans

I värsta fall kan människor bli ännu sjukare om de inte får den vård de behöver – ett aktuellt område är till exempel mässlingvacciner.

– Det har funnits information som skrämt upp människor, att vacciner skulle vara farliga, exempelvis att det skulle finnas en koppling till autism. I övrigt finns mycket synpunkter på nätet om kost och hälsa, säger Heidi Stensmyren.

Men att googla efter svar är givetvis inte alltid av ondo – tillgången till information kan också bidra till en viss trygghet, menar Heidi Stensmyren. Det kan hjälpa en person att hantera situationen själv och många svar finns också att få på sjukvårdens egna hemsidor.

LÄS MER: Cancervård får kritik – väntetider på upp till 200 dagar

Henrik Widegren, specialistläkare inom öron- näs- och halssjukdomar och foniatri vid Universitetssjukhuset i Lund, upplever dock att patientmötena kommit att blivit mer komplicerade på grund av den utbredda självdiagnostiseringen. Numer kan det ta en stund att motbevisa oroliga patienter som googlat sig fram till att de har cancer – å andra sidan tror han att det i förlängningen kan leda till en bättre sjukvård eftersom patienterna ställer högre krav.

– Man kan få ta ett prov eller röntgenbild extra för att patienten ska bli nöjd, säger han till SVT Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård Cancer