Alvedon 665 milligram liknar vanliga Alvedon som syns på bilden.
Alvedon 665 milligram liknar vanliga Alvedon som syns på bilden.

Två patienter har på kort tid tvingats till levertransplantation efter att ha fått i sig för många tabletter av misstag. Nu varnar läkare på Sahlgrenska för Alvedon-tabletterna, rapporterar SVT.

Tabletterna som läkarna varnar för heter Alvedon 665 milligram och ser ut som vanliga Alvedon.

– Det är svårt för sjukvården att behandla överdosering av preparatet på rätt sätt, säger överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SVT.

De senaste månaderna har två patienter på Sahlgrenska tvingats till levertransplantation på grund av oavsiktliga överdoseringar av läkemedlet.

LÄS MER: Här är skillnaden mellan paracetamol och ibuprofen

Även förra året varnade bland andra Giftinformationscentralen för riskerna efter att ha sett en ökning av antalet förgiftningar till följd av intag av Alvedon 665 milligram.

Skillnaden mot vanlig Alvedon är bland annat att läkemedlet har en så kallad modifierad frisättning, vilket ska göra att smärtlindringen håller i sig längre. Men motgiftet som används när vanlig Alvedon eller annan paracetamol har överdoserats fungerar inte.

Europeiska läkemedelsmyndigheten håller nu på att utreda läkemedlet och planerar att publicera en rapport under sommaren.

– Jag tycker riskerna överstiger vinsten för patienten. Jag är tveksam till att den här medicinen överhuvudtaget behövs, säger Kai Knudsen till SVT.

LÄS MER: Maria, 35: Jag åt en ask Alvedon varje dag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om alvedon