Har du feber? Stanna hemma från jobbet.
Har du feber? Stanna hemma från jobbet.

Det kan vara svårt att avgöra om man kan arbeta eller inte när man är förkyld. Här reder experterna ut hur du kan avgöra om du kan jobba eller bör stanna hemma.

Halsont, hosta, feber och snuva är vanliga symtom när man är förkyld. De kan dock förekomma i olika grader och det kan vara svårt att veta om man kan arbeta eller bör stanna hemma och vila. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket från 2016 så arbetar 7 av 10 även fast de är sjuka. Många arbetar även sjuka flera gånger per år.

Enligt Annika Stenberg, specialist i öron-, näs- och halssjukdomar på Sophiahemmet, så finns det inget direkt sätt att avgöra om du kan jobba eller inte.

– Det finns inga knep för att lista ut om man kan jobba eller inte utan det är väldigt individuellt.

LÄS MER: Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Elisabeth Bondeson, distriktsläkare och verksamhetschef för Närhälsans vårdcentraler i Landvetter och Hindås, håller med och menar på att man måste känna efter själv.

– Först måste man utgå från sin sjukdomskänsla och hur man mår. Det är viktigt att lyssna på sin egen kropp.

För att avgöra om man orkar jobba kan man bara utgå ifrån sig själv och hur man känner sig. Men om du har feber ska du inte gå till jobbet.

– Om du har feber så känner du dig risig och det är svårt att klara av arbetsuppgifter. Du känner dig yr i bollen, säger Annika Stenberg.

Förutom symtom kan också vilken typ av jobb du har påverka om du bör stanna hemma eller inte.

– Om man har ett fysiskt tungt jobb är det bra och vara försiktig. Kroppens immunförsvar måste orka bekämpa förkylningen och då kan man inte anstränga kroppen för mycket.

LÄS MER: Hälsogranskaren: Sant och falskt om förkylningar

I början av en förkylning eller när en förkylning bryter ut är smittorisken som värst. Både Elisabeth Bondeson och Annika Stenberg säger att en anledning till att inte gå till jobbet kan vara risken för att smitta andra.

– Om man har ett jobb där man träffar mycket människor eller arbetar med livsmedel så är det bättre att stanna hemma eller att man om det är möjligt får göra andra uppgifter, säger Elisabeth Bondeson.

– Att jobba med en förkylning förvärrar inte förkylningen men du riskerar att smitta andra, säger Annika Stenberg.

Elisabeth Bondeson säger också att det inte behöver stå emellan att jobba eller vara hemma.

– Istället kan man jobba ett par timmar, eller så länge man orkar och sen gå hem. Det behöver inte vara antingen eller.

LÄS MER: Därför ska du inte ta antibiotika när du är förkyld eller har influensa

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset