Gränsbevakningstorn vid turkisk-syriska gränsen.
Gränsbevakningstorn vid turkisk-syriska gränsen.

​En grupp läkarstudenter befaras ha anslutit sig till jihadistgerillan Islamiska staten (IS) i Syrien. Anhöriga har rest till gränsområdet mellan Turkiet och Syrien i ett desperat försök att få dem att återvända hem, uppger en turkisk parlamentariker.

Mehmet Ali Ediboglu från partiet CHP, som representerar gränsprovinsen Hatay, säger sig vara delaktig i försöken att lokalisera gruppen.

De elva läkarkandidaterna har påbrå från Sudan, men merparten är brittiska medborgare. Enligt uppgifter till tidningen The Guardian och till BBC flög nio av dem till Turkiet via Khartum den 12 mars och reste vidare med buss mot Syrien. Två till anslöt: en från USA och en från Kanada.

I Sudan säger Ahmed Babikir, dekan vid en läkarutbildning i huvudstaden Khartum, att fem toppstudenter saknas efter att ha rest till Turkiet. Samtliga är britter av sudanesisk härkomst. Också Babikir uppger att anhöriga letar efter dem i Turkiet.

Det finns ingen bekräftelse på att de nått fram till IS, men enligt The Guardian har en av studenterna, en 19-årig kvinna, skickat ett kort meddelande till sin syster om att resans mål är Syrien.

President Recep Tayyip Erdogan uppgav i fredags att 1 700 personer på väg till IS har stoppats i Turkiet och deporterats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset