Livsmedelsverkets granskning av butiker i storstäderna visade att över hälften av dem säljer olagliga läkemedel. Nu varnar myndigheten konsumenterna för att använda dessa mediciner eftersom de saknar garanti i Sverige.

Fredrik Sandberg/TT/IBL/Alamy

Att köpa ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige kan vara riskfyllt, enligt Läkemedelsverket. 

Läkemedelsverket har fått in ett flertal rapporter om butiker som säljer läkemedel som inte är godkända i Sverige, främst ska det röra sig om butiker som säljer utländska livsmedel. I dessa butiker kan det även förekomma utländska läkemedel till försäljning och enligt Läkemedelsverket går dessa preparat inte att lita på. 

►LÄS MER: Läkarens varning: Byt inte ut medicin mot cannabis

Läkemedelsverket har gjort en granskning av ett antal butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt besöktes 27 butiker, varav 14 av dessa sålde läkemedel som inte är godkända i Sverige. Sammanlagt hittades 150 olika sorters utländska läkemedel och enligt Läkemedelsverket rör det sig främst om polska märken av nässpray och värk- och allergitabletter. 

►LÄS MER: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

Att använda ett utländskt läkemedel kan vara riskabelt på flera sätt, enligt Läkemedelsverket. Kvaliteten kan inte garanteras, läkemedlet kan inte återkallas och det finns inga garantier för att läkemedlet ens är äkta. 

►LÄS MER: Så lätt reklamerar du dåliga matvaror

Det ställs höga krav på de återförsäljare som har läkemedel i sitt sortiment. Läkemedlen måste köpas in på ett lagligt sätt, förpackningarna måste ha svensk text och vara godkända i Sverige för försäljning utanför apotek.

Nu uppmuntrar Läkemedelsverket kommunernas lokala inspektörer, men även allmänheten, som besöker livsmedelsbutiker att uppmärksamma felaktig försäljning av livsmedel. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset