För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler.
För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler.

Medicinska appar som säger sig mäta ditt blodtryck eller räkna ut när du kan ha sex kan utan att bli gravid kan vara långt ifrån säkra.

Om du gör en sökning på ”medicin” i Apples och Androids app-butiker får du nästan 4 000 träffar på appar som kan ge dig en sjukdomsdiagnos, tala om för dig vilken medicin du ska ta eller fastställa när du har ägglossning. Apparnas popularitet ökar men nu varnar Läkemedelsverket för att många appar inte är medicinskt tillförlitliga, rapporterar SR.

– Det finns läkemedelsföretag som lägger ut på entreprenad bland IT-företag att ta fram sådana här appar, och det handlar då om spelare som inte känner till det medicintekniska regelverket, säger Mats Artursson till SR, utredare på Läkemedelsverket.

►LÄS MER: Så vet du om nätmedicinerna är lagliga

För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler. Men många appar lever inte upp till kraven och för första gången i Sverige kan en app få marknadsförbud eftersom den inte lever upp till reglerna.

Mats Artursson tror att bristen på information är problemet.

– Det finns ett behov av att vi tar fram nya vägledningar så att vi kan hjälpa apputvecklarna att följa regelverket. Hur man kliniskt ska utvärdera programvaran, säger Mats Artursson.

►LÄS MER: Antti, 39, köpte akne-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset