Natural Cycles får inte längre marknadsföras som preventivmedel. Det slår Läkemedelsverket fast efter en granskning.

Fertilitetsappen Natural Cycles får inte längre marknadsföra sin app som ett preventivmedel, skriver Breakit. Appen har tidigare fällts av reklamobudsmannen (RO) för missvisande reklam eftersom de anger att appen är 99,9 procent säker som skydd. RO menade att det krävs mer forskning för att stödja påståendet. 

I tisdags gick bolaget ut med ett mejl till alla användare där de skriver att Läkemedelsverket förbjuder företaget att marknadsföra appen som en preventivmetod. 

►LÄS MER: Så många har avbrutet samlag – och så osäkert är det

"Läkemedelsverket har förelagt oss att inte marknadsföra produkten med påståenden om att en grön dag är en icke fertil dag. Läkemedelsverket har förelagt oss att inte marknadsföra att en grön dag är 99,9% säker”, skriver företaget i mejlet som Breakit tagit del av. 

Appen mäter fertilitet genom att kvinnor mäter sin temperatur i munnen och sedan skriver anger siffran i mobilen. Grön dag avser den dag då appen uppger att kvinnan inte är fertil. 

►LÄS MER: Så många män skulle använda p-piller

Numera får företaget endast marknadsföra appen som en fertilitetsmonitor. 

"En fertilitetsmonitor kan endast informera dig om när du är fertil. Du kan använda denna information för att följa din fertilitet eller för att förbättra chansen att bli gravid. Natural Cycles ska inte användas som ett preventivmedel", skriver bolaget i mejlet till användarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa