Charlotte Kalla och killarna i Ninjas in Pyjamas ägnar sig åt två helt olika, men båda folkliga, sporter.
Charlotte Kalla och killarna i Ninjas in Pyjamas ägnar sig åt två helt olika, men båda folkliga, sporter.

E-sport och längdskidåkning – två stora, folkliga sporter. När längdsäsongen inleds i dag för den svenska eliten i klassiska Bruksvallarna ställer Metro sporterna mot varandra.

Skandaler:
♦ Längdskidåkning

Längdskidåkningen har tyvärr kantats av en hel del dopingfall. Senast i raden var den norska folkkära åkaren Therese Johaug som stängts av i två månader i väntan på dom efter att ha använt en läppsalva märkt ”Doping” som innehöll den anabola steroiden clostebol mot sina brännsår på läpparna. Hon riskerar att stängas av i upp emot fyra år när domen faller.

♦ E-sport
Det vanligaste när det gäller skandaler inom E-sport är fuskanklagelser eller anklagelser om uppgjorda matcher. Men sporten har också skakats av en rasistskandal 2014 då en dansk League of Legends-stjärna stängdes av från tre matcher i Worlds och fick böta 17000 kronor efter att ha använt ett rasistiskt klingande namn i en match på en taiwanesisk server och enligt LoLesports.com även interagerat på ett oacceptabelt sätt med servern.

► LÄS MER: Europas storklubbar satsar hårt på e-sporten

Prispengar:
♦ Längdskidåkning

Sammanlagt uppger Idrottens Affärer att motsvarande runt 30 miljoner kronor årligen pumpas in i den internationella längdskidåkningen men det är genom sponsoravtal som de aktiva tjänar den största delen av sina pengar. Tour de Ski, som kan sägas vara den tävling som mest liknar en E-sportturnering, hade förra säsongen en total prispott på 640 000 schweizerfranc, motsvarande cirka 5,9 miljoner kronor.

♦ E-sport
Den enskilda turnering där det finns mest prispengar är Dota 2-turneringen The International där potten i år låg på drygt 20,8 miljoner amerikanska dollar (runt 190 miljoner kronor) och i skrivande stund har samtliga E-sportturneringarna i år tillsammans haft strax under 2,5 miljarder kronor i prispengar enligt esportsearnings.com

Fysik:
♦ Längdskidåkning

Som motionär bränner du runt 540 kalorier, beroende på kön och kroppsbyggnad, på en timmes längdskidåkning och kör medeltungt. Är du däremot Charlotte Kalla bränner du enligt en artikel i Sydsvenskan 1200 kalorier under en timmes åkning.  

♦ E-sport
I en debattartikel i Metro 20/10 refererade E-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen till tysk forskning som visade att E-sportutövare stimulerar sin hjärnas kapacitet fyra gånger mer än en genomsnittlig människa och fattar beslut med en puls på 160-187 slag per minut vilket forskaren Ingo Fröböse menade var likvärdigt med de flesta andra typer av sporter.

► LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

Könsfördelning:
♦ Längdskidåkning

Vad gäller åkare i eliten är könsfördelningen relativt jämn, på ledarsidan däremot är sporten mycket mansdominerad.

♦ E-sport
E-sporten har runt 90 procent manliga och 10 procent kvinnliga utövare enligt riksförbundet Goodgame, något som sporten kritiserats för och som förbundet jobbar med.

Skrällar:
♦ Längdskidor

Under OS i Sotji 2014 var norskornas guld i damstafetten givet på förhand. Men Charlotte Kallas heroiska insats där hon tog in 25 sekunder på sin slutsträcka och fixade ett svenskt OS-guld har etsat sig fast på svenskarnas näthinnor.

♦ E-sport
Jeffrey ”Sjow” Brusi stod för E-sportvärldens förmodligen största skräll i en riktig David och Goliat-historia när han under DreamHack 2013 chockade alla och vann över koreanen Lee ”Life” Seung-Hyun i Starcraft 2 efter en nagelbitande match. En seger det fortfarande talas om.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport