Den som vänder blicken mot himlen i kväll kan få se århundradets längsta månförmörkelse.
Den som vänder blicken mot himlen i kväll kan få se århundradets längsta månförmörkelse.

Lämna hettan för en stund och kasta en blick uppåt. I kväll väntas århundradets längsta månförmörkelse och den kommer synas rakt över Sverige. Passa på att leta rätt på Mars också - planeten har inte varit så nära jorden på femton år.

I Sverige inleds skådespelet klockan 21.15 i kväll i Malmö när månen går upp över horisonten och slutar klockan 01.30 när jordens skugga lämnar månen.

– Man kan se nästan hela förloppet när det är bra väder, så det blir en riktigt bra månförmörkelse här i Sverige, säger Robert Cumming som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium.

LÄS MER: Se upp! – Vad ser vi egentligen på himlen?

Kallas blodmåne

Den totala månförmörkelsen, eller blodmånen som den också kallas, har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser. Men numera vet vi att fenomenet uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det å andra sidan solförmörkelse, där solen syns som en röd kant runt jorden och det är detta röda ljus som färgar månen röd.

– Om man lyckas pricka in månuppgången så är den riktigt snygg. Det ser dramatiskt ut, månen ser extra stor ut nära horisonten, säger Robert Cumming.

Mars som bonus

Eftersom månen är ovanligt långt borta från jorden just nu, så ser den lite mindre ut än den brukar och det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga, vilket gör månförmörkelsen ovanligt lång. Den längsta under det här seklet till och med. Men inte nog med det.

– När förmörkelsen är i gång, om man ser den tillräckligt långt ner i landet, kommer man att kunna notera en mycket ljusstark stjärna under månen, säger Robert Cumming.

Det är planeten Mars som är närmare jorden än på femton år just nu och som ser både större ut och lyser betydligt starkare än vanligt.

– I vissa delar av Sverige kan det se ännu rödare ut på grund av brandröken, men det kan också bli lite svårare att se i norr, säger Robert Cumming.

En nackdel är att månen ligger lågt på himlen ju längre norrut du kommer, så fenomenet kommer att synas bättre ju längre söderut i landet du befinner dig. Dessutom kommer den ljusa sommarnatten att göra att blodfärgen inte ser så stark ut i norr.

LÄS MER: Så gick det till när vi blev besatta av horoskop

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om astrologi