Jag upptäckte snabbt att som BDSM-utövare är konstanta diskussioner om samtycke en självklarhet, skriver Jonathan Cederlund.
Jag upptäckte snabbt att som BDSM-utövare är konstanta diskussioner om samtycke en självklarhet, skriver Jonathan Cederlund.

Trots att vi är otroligt olika människor med olika behov tycks många gå in i sex med en färdig tanke om hur det skall gå till och kännas, utan att egentligen alls veta vad den andra personen gillar eller hur den fungerar. Nästa gång du har sex, ta gärna inspiration från oss som håller på med BDSM, skriver Jonathan Cederlund.

Första gången jag hade sex med en kille var det självklart att vi skulle använda kondom. Inte för att vi hade bestämt det, men jag kunde inte tänka mig något annat. På samma sätt var det också självklart hur sexet skulle gå till. Den gången och nästkommande femtio gångerna efter det. Allt fanns i mitt huvud. Ungefär tio år senare stod jag hemma hos en nära vän. Han höll sedan länge på med BDSM och jag hade nervöst uttryckt ett intresse för det. Han tog mig under sina vingar och genom den här personen omgavs jag snart av erfarna utövare. Trots dessa personers olika intressen, uttryck och praktiker, fanns det något som enade dem alla: Samtycke.

►LÄS MER: DEBATT: Politiker: Ta chansen att skapa en riktig samtyckeskultur

Jag upptäckte snabbt att som BDSM-utövare är konstanta diskussioner om samtycke en självklarhet. Gränser sätts ofta med stoppord, till exempel ”gul” när en vill sakta ned eller ”röd” när en vill sluta helt. Stoppord skall alltid lyssnas på och respekteras. I till exempel maktlekar där ord som ”nej” och ”sluta” förekommer skall detta noga förhandlas om innan. Om en hoppar över förhandlingen och ord som indikerar att en person vill avsluta förekommer, är risken stor att övergrepp begås och samtycket är satt ur spel.

Detta förutsätter såklart att alla är vid sina sinnens fulla bruk. Att utöva BDSM efter fyra glas vin är alltså inget jag rekommenderar. Alla måste också vara så pass trygga med varandra att de faktiskt vågar säga ifrån, eftersom gränsdragning nu blir en skyldighet från alla håll. Att tjata till sig något är såklart helt förbjudet då risken för allvarliga överträdelser ökar. Detta verkar inte lika ofta gälla så kallade vaniljpersoner. Trots att vi är otroligt olika människor med olika behov tycks många gå in i sex med en färdig tanke om hur det skall gå till och kännas, utan att egentligen alls veta vad den andra personen gillar eller hur den fungerar. Oralsex kan till exempel utföras på hundra olika sätt, alla könsorgan har olika känslighet och ser olika ut. Hur rimligt är det då att många år 2016 fortfarande inte pratar om sådana här saker innan de har sex? En behöver inte skriva ett genomförligt kontrakt varje gång, men information som ”jag gillar det här”, eller ”här är jag känslig” skulle nog göra det hela mer lustfyllt för många.

►LÄS MER: SEX & LIV: Sluta sprid slamprykten: Är ett sätt att kontrollera unga kvinnor

Så nästa gång du har sex, ta gärna inspiration från oss som håller på med BDSM. Pröva en enkel diskussion: Vad vill ni göra? Vad kan ni tänka er testa? Vill ni ha det lite kinky eller är det missionären i ett nedsläckt rum som gäller? Kan ni prova er fram och använda stoppord om något inte känns bra? Om en person vill ha oralsex, innebär det att den andra vill ge det? Frågeställningarna som tydliggör förväntningarna kan vara många, och att veta vad någon gillar och inte gillar innan är en väldigt bra förutsättning för både samtycke och bättre sex för alla inblandade. Oavsett hur ni vill ligga.

Jonathan Cederlund

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt