"Sportsvenska för invandrare" är en nyutgiven bok som är tänkt att användas bland annat i undervisningen i SFI, svenska för invandrare.
"Sportsvenska för invandrare" är en nyutgiven bok som är tänkt att användas bland annat i undervisningen i SFI, svenska för invandrare.

Handbollen översätter regelboken till arabiska, idrottsklubbar öppnar famnen för nyanlända.Nu ska man också få lära sig svenska genom en ny lärobok om idrott.

– Ett mycket bra initiativ, det kan hjälpa jättemycket, säger Ara Abrahamian, den förre brottningsstjärnan som själv kom till Sverige som 19-åring.

"Sportsvenska för invandrare" är en nyutgiven bok som ska användas bland annat i undervisningen i SFI, svenska för invandrare, för att göra undervisningen mer lustfylld och samtidigt ge en enkel introduktion av några av de största idrotterna i Sverige.

"Ska vara för alla"

Bakom boken står Svenska Spel och idrottsförbunden för fotboll, ishockey, handboll, innebandy och bandy.

– Handboll spelas av vit välmående medelklass i Sverige. Men vi vill att handboll ska vara för alla och vill sänka trösklarna för dem som vill in i vår sport samtidigt som vi vill växa, säger Anders Wiiand på handbollförbundet.

– Boken var eftersökt, det såg vi under vårt projekt Handbollskaravanen där vi hade problem med att berätta för exempelvis någon från Afrikas horn vad handboll är för något. Den här boken kan vi nu sticka i handen på dem som är intresserade och inte vet vad handboll är.

Ara Abrahamian, OS-silvermedaljör i brottning, är född och uppvuxen i Armenien. 1994 stannade han och några landslagskompisar kvar i Sverige efter en juniorturnering och sökte sig genast till Spårvägens brottningsklubb. Han säger att det var där som han lärde sig svenska.

– Jag hade inte tid att gå SFI, gick bara någon månad. Det var i klubben som jag lärde mig svenska, säger han.

Kan få dubbel effekt

Han tycker att det bästa för att lära sig svenska är att kombinera SFI-undervisningen med idrottande.

– Då blir det en dubbel effekt, säger han.

– Jag vet många som går SFI år ut och år in och de har aldrig riktigt lärt sig svenska för de blir blyga och osäkra, är rädda att de ska säga något fel i grammatiken. Och praktiserar man inte svenskan blir man osäker. Men kommer man in i en idrott, som vi gjorde i Spårvägen, det kan hjälpa mycket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset