Unga flickor ska ha tvingas klä av sig offentligt och suga på en dildo medan de filmas. Arkivbild. 
Unga flickor ska ha tvingas klä av sig offentligt och suga på en dildo medan de filmas. Arkivbild. 

Elever på gymnasieskolor i Kalmar vittnar om förnedrande inträdesprov för att få vara medlemmar i slutna klubbar, rapporterar SVT Småland. ”Den som vill vara med i gruppen Goa Gubbs tvingas peka ut de fulaste tjejerna klädda i behå”, berättar en lärare för SVT.

Det var under ett bokseminarieum på temat maktstrukturer och strukturellt våld som eleverna berättade om missförhållandena, rapporterar SVT Småland.

– Eleverna bad mig att föra fram det de hade att berätta. De menar att de har påpekat missförhållandena tidigare, men aldrig fått gehör, säger läraren till SVT, som vill vara anonym för att inte peka ut gruppen och eleverna.

►LÄS MER: "Snygghetsparad" under nollning på gymnasiet

För att komma med i de slutna klubbarna på gymnasieskolorna, tvingas både killar och tjejer genomföra förnedrande uppdrag – ofta med en sexuell anspelning, enligt SVT. 

– Ett exempel är en sektion under en elevkår som heter Bara Honor. Sökande tjejer tvingar dansa sexigt och ta av sig kläder medan de filmas. Tjejer med stora bröst prioriteras vid antagningen till denna grupp, berättaren läraren och fortsätter:

– Den som vill vara med i gruppen Goa Gubbs tvingas peka ut de fulaste tjejerna klädda i behå. Den sökande får också rangordna porrfilmsskådisar och får i uppdrag att sätta ett klistermärke på någon tjejs rumpa, fotografera det och lägga ut på twitter.

►LÄS MER: Elever tvingades se porrfilm och fick rakade huvuden på urspårad nollning

Unga flickor ska även ha tvingas klä av sig offentligt och suga på en dildo, medan de filmas, enligt SVT.

Läraren har skrivit ner samtliga exempel och skickat en larmrapport med elevernas berättelser till gymnasieförbundets chef.

En av de skolorna som namngivits tillbakavisar dock anklagelserna.

–  Vi är otroligt upprörda och kränkta, det är falska påståenden som kommit från tredje– och fjärdehandskällor som inte stämmer, säger en elev och medlem i en av klubbarna till Metro. 

– Vi har haft dialog med sektionerna som är berörda och frågat varifrån anklagelserna kommit. I det här fallet rör det sig om ryktesspridning som gått från elever vidare till andra elever som i sin tur berättat detta för en lärare som larmat i ett mejl, säger kårordförande på en av skolorna och fortsätter:

– Två anklagelser stämmer däremot: Att elever fått frågan om vem som är deras favoritporrskådis. Det har också förekommit en dildo men den stod bara på ett bord. Klistermärken på tjejers rumpor förekom för två år sedan och sedan dess har elevkåren tillsammans med kåren förbjudit det. Övriga anklagelser tar vi starkt avstånd från. Vi arbetar för att ingen ska bli orättvist behandlad och därför har vi nu påbörjat en undersökning för att ta reda på vad som hänt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola