Läraren krävde 2000 kr för att han skulle godkänna två elever.
Läraren krävde 2000 kr för att han skulle godkänna två elever.

En lärare åtalas för mutbrott efter att han misstänks för att ha begärt pengar av två elever för att ge dem ett godkänt dem i kursen han undervisade.

Läraren hade ett vikariat på ett utbildningsföretag för vuxenutbildningar. Eftersom mannen inte var inte behörig matematiklärare och fick han därför inte sätta betyg. Utan läraren förde in elevernas provresultat så att en behörig lärare sedan kunde sätta betyg. 

För att två elever skulle få godkänt på ett prov krävde läraren 2000 kronor, rapporterar Ekot. 

► LÄS MER: Lärare dumpade 17 barn i Ikeas lekhörna

Eleverna gick till studievägledaren och skolan gjorde därefter en polisanmälan. Fälls läraren i rättegången riskerar han böter eller fängelse upp till två år. Inget av de två Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har hört talas om liknande fall. Enligt åklagaren Alf Johansson vid Riksenheten för korruption är det första gången en lärare åtalas för misstanke om mutbrott. 

– Betyg är ju väldigt viktigt för utbildningssystemet och det skulle få oanade konsekvenser om det vore en misstanke som spred sig att man skulle kunna göra på det viset. Så visst, det är allvarligt, säger han till Ekot. 

Mannen nekar till brott. 

► LÄS MER: Samband mellan låga betyg och demens

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset