Malin Baryard-Johnsson i ett kärt återseende med John Whitaker.
Malin Baryard-Johnsson i ett kärt återseende med John Whitaker.

Gammal är äldst.Eleven försökte sätta sin lärare på plats i Friends men John Whitaker, 61, var snabbare i sadeln på Argento.– Det var magiskt att se dem, säger Malin Baryard-Johnsson efter kvalet till Sweden Masters.

Hon och Whitaker lärde känna varandra redan för 20 år sedan. Då fick en Baryard-Johnsson åka över till engelsmannens gård i Yorkshire. Under ett år där lärde hon sig många av hantverkets hemligheter av en av sportens mästare.

TT: Hur gärna hade du slagit honom?

– Haha... nä, han startade efter mig och jag tänkte att han kan få vinna för en gångs skull, säger Malin på engelska vänd mot John.

Fyra svenskar i finalen

Baryard-Johnsson slutade fyra på OS-hästen Cue Channa men är en av fyra svenskar bland de sex ekipage som gör upp om äran, en hygglig slant och en bil i finalen på söndag kväll. Angelie von Essen, Alexander Zettermann och Douglas Lindelöw får också chans till revansch på John Whitaker.

Belgaren Olivier Philippaerts rider också på söndag.

– Vi är så här bra, vi är ett väldigt bra gäng här, säger Baryard-Johnsson om den svenska framgången i kvalet.

Under hästshowen dubbeljobbar hon som ryttare och sportchef. Häromdagen höjde hon, i den senare rollen, ett varningens finger för just Whitaker.

– Det var inte så svårt att varna för John, han har ett fantastiskt år med Argento. Det är magiskt att se dem, säger hon.

Vunnit 90 bilar

Och Whitaker var förstås nöjd. Han är närmast en av inventarierna i showen och har gjort åtskilliga besök i Globen och i Friends.

– Jag gillar atmosfären, jag blir inspirerad och har varit framgångsrik i Stockholm tidigare. Jag tycker om att komma hit. Jag vet inte hur många gånger jag varit här, kanske 15 gånger.

Nu siktar han på minst en av de bilar som är förstapris i flera av hopptävlingarna. Helst vill han vinna Grand Prix-hoppningen, men inte för att han behöver en ny kärra.

Han har redan vunnit 90 bilar av olika märken under sin långa karriär.

Angelie von Essen var näst sist ut i kvalet – och var på vippen att klå Whitaker. När hon och Newton Abbot slog i marken efter sista hindret var de dryga sekunden efter segraren och tvåa.

– Det var faktiskt förvånande att jag red så snabbt. Det trodde jag inte.

TT: Du gick för segern?

– Jag vet faktiskt inte vad jag gick för. Jag tänkte att jag kör så fort jag kan och så får vi se vad det blir, säger von Essen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset