”I ett inferno av obegripligt kaos höll vi om varandra”. Så inleds ett inlägg från polisen i Lund som nu gillas och delas av tiotusentals på Facebook.

TT/Polisen Facebook

Lundapolisens gripande inlägg gör succé på Facebook.

”I ett inferno av obegripligt kaos höll vi om varandra. Vi sa ingenting, ingen av oss. Vi stod bara där några sekunder under tystnad innan vi släppte taget och tittade på varandra. En snabb blick, inget mer, sedan skiljdes vi åt och fortsatte arbeta”.

Så lyder de första raderna i ett gripande inlägg,  som polisen i Lund delade på sin Facebooksida i går morse, och som just nu gör succé i sociala medier.

– Jag skriver med jämna mellanrum om händelser som har berört mig och som jag fortfarande bär med mig. Det här var en sådan händelse, säger mannen bakom inlägget, polisinspektör Tobbe, till Metro.

LÄS MER: Här är polisens känslofyllda Facebook-inlägg om Lisas död 

I sitt inlägg berättar Tobbe om de scener han möts av när han anländer till olycksplatsen för en mycket allvarlig frontalkrock mellan två fordon. 

”Det där totala kaoset som knappt går att beskriva i ord; omöjligt att förklara för någon som inte upplevt det. Överallt skrikande människor, chockade människor, avslitna kroppsdelar, blod och döda kroppar”.

Sedan fortsätter han att skildra de svåra utmaningar som räddningspersonalen har till uppgift att hantera; att vårda skadade, att hjälpa fastklämda människor att komma loss, och att mitt i det pågående helvetet dokumentera olycksplatsen för den kommande utredningen. 

Men mitt i arbetet stannar Tobbe plötsligt upp – något ovanligt har fångat hans uppmärksamhet. En apatisk sjuksköterska. 

”I allt det kaos som pågår överallt runtomkring har hennes kollegor missat henne. Missat att den här gången blev det för mycket. För mycket att hantera. Hon märker mig inte förrän jag lägger handen på hennes axel, och jag ser nu att hon gråter”. 

Tobbe och sköterskan håller om vandra en stund innan de var och en återgår till sin uppgifter. Hon att vårda, han att dokumentera.

LÄS MER: Här är polisens hyllade hälsning till tonårsföräldrarna: "Hej mamma och pappa”

Men det korta mötet med sköterskan lämnar inte polisinspektören oberörd. Tvärtom gör det starkt intryck på honom. Så här beskriver Tobbe själv hur han ser på sköterskans och hennes kollegors insats.

”Hon är en ängel i mina ögon. Hon, och alla hennes kollegor, ja alla människor som arbetar inom sjukvården. Jag beundrar er så. Ni är fantastiska. Varje gång ni går på ett arbetspass kommer ni hjälpa någon. Någon som har ont. Någon som är ledsen. Någon som mår dåligt.

Tobbe berättar att han med inlägget vill ge en eloge till all vårdpersonal, som hjälper människor och utför ett fantastiskt jobb, trots bristande resurser. I skrivande stund har hans gripande ord gillats av fler än 24 000 och delats nära 4 000 gånger.

– Det är fantastiskt och jag hoppas verkligen att det sprider sig så att all vårdpersonal i landet kan ta åt sig av det här, säger Tobbe till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset