Spyor, graviditetstest och raketer som landar på fel ställe. Läsarnas nyårsberättelser innehåller det mesta.
Spyor, graviditetstest och raketer som landar på fel ställe. Läsarnas nyårsberättelser innehåller det mesta.

Många förknippar nog nyår med fest, bubbel och härlig stämning. Men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Metros läsare berättar om sina värsta och märkligaste nyårsnätter.

Man, 33 år

När jag var runt 14 år hade jag efter mycket tjat äntligen fått köpa ett av de största smällarpaketen som gick att hitta.
När det väl blev nyår gick jag tålmodigt och väntade på att få börja smälla. Ingen raket skulle avfyras innan klockskrället närmade sig tolv. Timmarna gick och jag blev mer och mer otålig.
Ok, halv tolv. Det får duga! Intalade mig själv att jag skulle börja skjuta mina nu, men spara den absolut största raketen till sist. Till klockan tolv. Prick. Men de små rakterna var inte speciellt roliga, så kvart i tolv bestämde jag mig för att tända på den stora finalraketen i förväg. Nu jäklar!

Jag ställde megaraketen i flaskan, som höll på att falla omkull av vikten. Så stor var raketen. Jag får några försiktiga uppmaningar av mina kusiners pappa samt flera andra om att vara väldigt försiktig och vänta en stund. Men jag kunde inte vänta. Så jag tänder eld på stubinen. Nu gäller det att hinna undan så jag kan se den flyga upp och färga himlen i regnbågens alla färger.
Ljudet av raketen som börjar lyfta från marken glömmer jag aldrig. Har aldrig varit så spänd av förväntan i hela mitt liv. Det som händer sedan glömmer jag aldrig heller.
Raketen rycker iväg från flaskan med ett riktigt “poff”, svänger snabbt nedåt och siktar in sig på grannens nylagda, och kostsamma altan. Och där landar den. Explosionen är öronbedövande och hela grannskapet lyser upp som om det träffats av en napalmbomb. Mina kusiners pappa står bara och stirrar förfärat. Min mamma springer fram till mig för att se att jag var ok. Det var jag. Men inte grannens altan. Inte heller grannens taklampa vid altanen. Inte de nya fina paret av utemöbler. Resten av den kvällen har jag förträngt. Men mina kusiners pappa pratar dock fortfarande med mig. Men vi har inte firat nyår tillsammans sedan dess. Jag skjuter heller aldrig raketer sedan dess. Vilket kanske är tur.

Kvinna, 26

En gång på nyår var jag bjuden hem till min dåvarande bästa vän. Jag hade varit sjuk ett par dagar men trotsade min onda hals och åkte dit ändå, alltid kul med fest tänkte jag.

När jag kom dit märkte jag att hennes sambos kusiner också var där, samtliga betydligt yngre än jag (som var 23 då). De var så fulla att en av dem spydde ner mig, ryamattan och sig själv när klockan var runt 21. Jag fick hjälpa till att städa upp efter henne, själv låg hon däckad i soffan som jag egentligen skulle ha sovit i senare under natten. Struntade i att sova där och tog första bästa tåg hem istället. Efter den gången planerar jag bara fester där jag vet att ingen super sig så redlös att han eller hon spyr ner någon annan.

Kvinna, 39

Mitt värsta nyår var för tio år sedan, när jag två dagar innan nyårsafton tagit ett graviditetstest och insåg att jag inte skulle kunna skåla på tolvslaget.

Min sambo och jag bestämde oss för att fejka att jag var sjuk eftersom vi inte ville gå ut med att jag var gravid och alla skulle fatta om jag inte drack alkohol.
Så han åkte på fest, barnet åkte till farmor och farfar och jag stannade hemma.

När klockan var runt 01 började grattis-smsen trilla in. Då hade tydligen min sambo inte kunnat vara tyst längre utan berättade för hela världen. Vilket betydde att jag egentligen hade kunnat skita i att sitta ensam hemma och följt med på fest.

Kvinna, 29

Jag minns ett nyår då alla mina gäster ställde in på grund av vinterkräksjukan. Så istället åt jag och min hund skagentoast, somnade tidigt och vaknade i tid till att se stadens fyrverkerier från sängen som drog förbi utanför vårt fönster med vindens hjälp.
Det var ett fint nyår. Lärde mig att skippa hetsen och uppskatta nuet.

Kvinna, 53 år

En gång i början 2000-talet firade jag och min dåvarande pojkvän nyår i en liten by i Jämtland. Vi hade blivit bjudna till en fest hos ett lite annorlunda par som fortfarande levde kvar i det röda 70-talet. Först bjöds vi på hembryggt mjöd som dracks ur kohorn. Sen skulle vi sitta tillsammans och spela shamanliknande musik på trolltrummor, flöjt, fiol etc. Själv fick jag två gråstenar som jag skulle slå ihop i olika rytmer. Det var helt klart ett speciellt nyårsfirande.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset