Pär Gerell och Mattias Karlsson i dubbeln mot Kanak Jha och Timothy Wang i bordtennis herrar mellan Sverige och USA vid OS i Rio.
Pär Gerell och Mattias Karlsson i dubbeln mot Kanak Jha och Timothy Wang i bordtennis herrar mellan Sverige och USA vid OS i Rio.

USA blev den munsbit som Sveriges pingisherrar hoppades på i lagtävlingen i OS.Men på söndagseftermiddagen svensk tid väntar något betydligt svårare – Sydkorea.

Sverige vann som planerat med 3–0 mot USA – utan att tappa ett enda set.

Svenskarna Kristian Karlsson, Pär Gerell och Mattias Karlsson är rankade 27, 32 och 37 i världen. Amerikanerna Yijun Feng, Kanaka Jha och Timothy Wang har platserna 271, 275 och 291. Det som på papperet såg ut som en lätt match blev det också.

Pär Gerell var den ende som höll på att tappa set. Men han vände 7–10 i tredje set mot Yijun Feng till 12–10 och seger med 3–0. Sedan avfärdade Sverigeettan Kristian Karlsson Kanak Jha – 16-åring som spelar i Halmstads andralag – med 3–0, innan dubbelduon Gerell/Mattias Karlsson avslutade med seger i tre raka set mot Jha och Timothy Wang.

Imponerande ranking

Sydkoreas lagtrio har ranking som imponerar; Jeoung Youngsik 12, Joo Saehyuk 14 och Lee Sangsu 16. Tuff söndag väntar svenskarna.

– Vi mötte dem 2014 i lag-VM då förlorade vi 2–3, säger Gerell.

– Nu har de inte riktigt inte samma lag. Men defensivspelaren är kvar, säger han och syftar på Jeoung Youngsik.

Sverige är dock inte så låsta i sin uppställning som Sydkorea. Mot USA spelade Gerell och Mattias Karlsson dubbel. Det blir troligen Kristian Karlsson ihop med namnen Mattias mot Sydkorea.

Den som tas ut som etta i varje lagmatch får inte spela dubbel. Och eftersom Jeoung Youngsik är defensivspelare och inte passar i dubbel så får han oftast den rollen i Sydkorea.

Få dem nervös

I Sverige kan de båda vänsterhänta Gere och Kristian Karlsson paras ihop med högerhänte Mattias Karlsson. Men Karlsson och Karlsson är ett etablerat världspar och det kan behövas mot ett ännu mer meriterat par, Lee Sangsu och Youngsik.

– De har kanske världens bästa dubbelkonstellation, ovanligt att två högerhänta spelar så bra ihop, säger förbundskapten Marcus Sjögren.

– Det är jäkla viktigt med uppställningen i de här matcherna. Vi har slagit de flesta i enskilda matcher. Får de bra rull så är de svårslagna.

– Det blir bra med paus en dag, kolla lite videoanalys och få tag i en "deff" och träna lite mot. Det är mest för att möta materialet. De spelar väldigt svårt och kan man få dem nervösa så finns en chans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset