Michael Olunga avgjorde matchen mot Gefle och säkrade tre tunga poäng till Djurgården.
Michael Olunga avgjorde matchen mot Gefle och säkrade tre tunga poäng till Djurgården.

Det var tolv år sedan sist. Men mot Gefle klev Andreas Isaksson återigen ut på planen för att spela en allsvensk match.Han klev av gräset till en egen sång – och tre tunga poäng till Djurgården efter seger 2–1.– Det är en otrolig lättnad, säger 34-åringen.

Andreas Isaksson är tillbaka i ett Djurgården helt annorlunda än det han lämnade 2004. Då hade han två färska SM-guld med klubben i ryggen – i dag ligger laget precis ovanför kvalstrecket i tabellen.

När han klev in på planen gjorde han det till högt jubel.

– Det var otroligt kul. Fantastiska supportrar. Ja, det var fantastiskt, säger Isaksson.

Målvaktens uppgift är tydlig: hjälpa laget till mer betryggande mark i tabellen.

Den första chansen att göra det, mot Gefle på hemmaplan, gick bra – till slut.

Förutom en miss i den första halvleken, när bollen gick rakt igenom Isakssons annars så trygga famn, stod veteranen för en fullt godkänd comeback.

– Förutom den lilla missen jag hade så tyckte jag att det var lugnt och fint och stabilt, säger han.

Tilltrasslat igen

Djurgården hade chans att ta ledningen redan efter några sekunder när Mathias Ranégie hade ett bra läge som Gefles målvakt Andreas Andersson räddade. I stället kom ledningsmålet i minut 17, när en frispark till slut nådde Niklas Gunnarsson som krånglade in bollen över mållinjen.

Det var inte snyggt, men det var mål.

Djurgården spelade bra efter målet, men i slutet av den första halvleken kom Gefle in allt bättre i matchen. Och i den andra halvleken skulle det komma ännu ett tilltrasslat mål – denna gång för gästerna. Bollen gick hit och dit i straffområdet, och efter att Andreas Isaksson slängt sig gick den ut till Johan Bertilsson som nickade in 1–1 i den 70:e minuten.

– Jag fick ut en arm, men hann inte dit, säger Isaksson.

– Då kände man besvikelse, vi hade ändå dominerat matchen tycker jag, men inte lyckats med den sista passningen riktigt.

Drömmål av Olunga

Men Djurgården gav inte upp. Hemmalaget tryckte på för ett ledningsmål, Mathias Ranégie hade en nick tätt utanför – men Gefle hade också chans att avgöra. Johan Bertilsson drog iväg ett bra skott som tvingade Isaksson till en svår räddning.

– Det var en bra räddning. Det var tur att man fick hjälpa laget lite, säger Isaksson.

Den här gången var det Djurgården som hade marginalerna på sin sida. Med ett drömmål i den 86:e minuten frälste Michael Olunga hemmalaget, ett snyggt volleyskott till 2–1.

Egen ramsa

– Det är tre riktigt tunga poäng. Det var det enda som betydde något i dag. Men det blev en nervös historia, det var en jämn match. Det mest positiva är att vid 1–1 så tror alla att vi ska förlora, men vi vinner. All kredd till mina spelare, de slutade aldrig att spela. Och det var ett fantastiskt mål av Michael, säger Djurgårdstränaren Mark Dempsey.

Och Andreas Isaksson?

Jo då, han fortsatte att dra ner applåder, så gott som varje gång han rörde bollen – och fick dessutom äntligen höra supportrarna sjunga en sång om honom, för första gången.

– Den är häftig, säger han och ler.

– Det är stort faktiskt, jag känner mig hedrad. Det betyder att man gjort något bra i klubben, och jag hoppas kunna leverera igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset