Lådcykelsemester ny trend bland barnfamiljer Cyklisten Kristin Nilsson har gjort många längre cykelutflykter i Skåne och Danmark. Bra cykelbyxor är hennes bästa tips för nybörjaren.
Lådcykelsemester ny trend bland barnfamiljer Cyklisten Kristin Nilsson har gjort många längre cykelutflykter i Skåne och Danmark. Bra cykelbyxor är hennes bästa tips för nybörjaren.

Allt fler barnfamiljer kliver upp på hojen för att njuta av cykelsemester. Cykelfrämjandet tycker sig se en trend där barnfamiljer satsar på att turista med lådcykel.

– Vi märker att fler och fler skaffar lådcykel och gärna då de tvåhjuliga lådcyklarna som är lättare att ta med på exempelvis tåg. Man ser det på bloggar och facebookuppdateringar och så, säger Christian Fasth, ordförande för Cykelfrämjandet i Malmö.

Flera av länderna i norra Europa som Tyskland, Holland och Danmark satsar mycket på cykelturism med utmärkta leder och cykelvänliga satsningar. I Sverige är satsningarna inte lika stora, enligt Cykelfrämjandet men det byggs längre cykelleder och nyligen har ett projekt startats för att hitta och samla in cyklistvänliga övernattningsställen.

– Projektet bed and bike startade förra året. Det är övernattningsställen som ska kunna bokas med kort varsel, det bör finnas låst cykelparkering, verktyg att låna och bra torkmöjligheter för kläder, säger Christian Fasth.

I Sverige är Siljanleden i Dalarna ett klassiskt cykelturistmål. Gotland är också cykelvänligt och populärt. Christian Fasth på Cykelfrämjandet vill också lyfta fram Öland.

– Det går ofta att ta cykeln på tåget till Kalmar, åtminstone om man kommer söderifrån. Från Kalmar tar man färjan till Färjestaden. Öland satsar en hel del på cykelturism, säger han.

Cyklisten Kristin Nilsson, som arbetat inom projektet Öresund som cykelregion, tipsar om Danmark och Själland.
– Det är lätt att ta cykeln på tåget över Öresundsbron. Jag tycker mycket om sträckan mellan Köpenhamn och Helsingör. Den är mycket vacker att cykla på, säger hon.

Till sommaren bär det av på den första riktiga cykelsemestern för familjen Sennerstrand-Gradin. Från Vasastan i Stockholm går färden via Nynäshamn till Gotland.

– Det är perfekt med lådcykeln eftersom vår dotter har flera olika platser att sitta och ligga i lådan. Det blir mer flexibelt och man kan åka lite tidigare eftersom hon kan sova i lådan, säger David Sennerstrand.

Familjen bloggar om livet som bilfri på livutanbil.se och har gjort en del längre utflykter ut i naturen med lådcykeln. Men nu i sommar blir det den första längre cykelsemestern.

– Vi cyklar Nynäsleden som är snudd på bilfri. Sedan färja från Nynäshamn till Gotland. Och efter en vecka där tar vi oss till Oskarshamn där vi har en stuga, säger han.

Lådcykeln är en tvåhjulig variant från Holland. Den är smalare än de trehjuliga lådcyklarna som är vanliga i Danmark och passar Stockholms gator bättre.
– Det är så smala cykelvägar i Stockholm så det är bra att den inte är bredare än styret på en vanlig cykel, säger David Sennerstrand.

Vadderade cykelbyxor. Det är cyklisten Kristin Nilssons bästa tips för en längre cykelutflykt.
– Jag skulle inte rekommendera att cykla i jeans. Det är inte bekvämt och det tar lång tid att torka, säger hon.

När hon arbetade med projektet Öresund som cykelregion blev det många utflykter i Skåne och Danmark. Förutom bra cykelbyxor och reperationsutrustning tycker hon att det är viktigt att förbereda sig för regn.
– Bra regnkläder är mycket viktigt, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset