Teknik Nyheter Sverige

Lågt intresse för mäns självmord

Att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken får lite fokus i de dokument som ska styra vårdens agerande. Arkivbild.
Att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken får lite fokus i de dokument som ska styra vårdens agerande. Arkivbild.

Män är klart överrepresenterade i självmordsstatistiken. Trots det ägnas ojämlikheten endast liten eller ingen uppmärksamhet alls i de dokument som ska styra vårdens agerande.

Förra året avled 1 179 svenskar i bekräftade självmord. 72 procent av dem var män.

Men denna könsskillnad får ytterst lite uppmärksamhet i de nationella och regionala handlingsprogram eller utbildningsinsatser som ska styra vårdens agerande.

Det visar en genomgång som Dagens Medicin gjort.

Ullakarin Nyberg, suicidforskare och överläkare inom norra Stockholms psykiatri, ser på denna ojämlikhet med "djup oro".

– Vi är helt enkelt dåliga på att hitta fram till männen och tolka deras symtom på rätt sätt, säger hon till tidningen.

I det nationella programmet för suicidprevention, som började tas fram för tio år sedan och som senare klubbades igenom av riksdagen, tas inte några särskilda könsspecifika insatser upp.

En av upphovsmännen till programmet, Sven Bremberg, medger utan omsvep att detta är en "brist".

– Det är ett resultat av en allmän ofullkomlighet. Ingen motarbetade på något vis att vi skulle lyfta könsaspekten på självmord. Men jag tror vi präglades av hälsodebatten att kvinnor har en sämre situation än män, säger han till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset