Sarah Sjöström tar långledigt från simningen i höst.
Sarah Sjöström tar långledigt från simningen i höst.

En enorm urladdning kräver ordentlig återhämtning.Efter OS-succén tar Sarah Sjöström simledigt åtminstone till i början av november.– Jag tränar inte för att vara bäst i världen just nu, säger 23-åringen.

Den minutiösa träningsplaneringen är skjuten på framtiden. I stort sett hela hösten är ett blankt kalenderblad för Sarah Sjöström.

Efter att stängt ute i stort sett allt annat än simning från april till och med tävlingarna i Rio de Janeiro har OS-trippelmedaljören tid för annat.

Som för en mottagning i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.

– Fin lunch. Det gillar jag, säger Sjöström till TT.

Tiden efter OS har hon tillbringat i lugn och ro i Stockholm.

– Jag har varit ganska trött. Det var en enorm urladdning så det är skönt att bara ta det lugnt, bara vara hemma, gå ut och käka god middag.

Inte i form

Lugnt kommer det att vara även fortsättningsvis.

Sjöström kör lite alternativ träning men har inte ett enda simpass inlagt på schemat. Hon vet inte ens om det blir någon tävling i höst.

– Kanske för att ställa upp för klubben. Det är väl SM första veckan i november i så fall men då har jag nog inte simmat ett enda pass när jag kommer dit. Jag kommer inte att vara i mitt livs form...

Hon är inte rädd för att hamna i bakvattnet. Även efter OS i London tog hon ett långt break, åtta veckor, och då var hon tillbaka i fullt slag sommaren därpå.

– Det är ganska långt kvar till nästa OS och det gick ju ganska bra på VM 2013 (guld på 100 meter fjäril och silver på 100 fritt) trots att jag tog det väldigt lugnt under hösten med träningen. Jag tror inte att man tappar så mycket, säger hon.

"Kul att inspirera"

Sjöström har sedan lång tid tränat under Carl Jenner på svensk simnings elitcentrum NEC i Eriksdalsbadet. I fredags stod det klart att Johan Wallberg – Therese Alshammars mångårige tränare och sambo – tar över huvudansvaret på NEC, där Jenners kontrakt löper ut vid årsskiftet.

– Jag är inte så insatt i det än. Men Johan Wallberg är en jätteduktig tränare. Han har ändå coachat "Tessan" i väldigt, väldigt många år. Så jag tror att det kommer att bli jättebra med NEC, säger Sjöström.

I Stockholms stadshus delar idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) ut plaketter till stadens OS-representanter och pratar om deras viktiga roll som föredömen.

Sarah Sjöström funderar inte så mycket på det.

– Man går väl inte omkring och ser sig som det (ett föredöme) men det är kul att kunna inspirera andra, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset