Den långa väntetiden skapar oro bland resenärer.
Den långa väntetiden skapar oro bland resenärer.

Ska du ut och resa? Då kan du få skjuta på planerna ifall du behöver ansöka om ett nytt pass. På vissa håll kan du behöva vänta i tre månader innan det finns en ledig tid.

I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala är väntetiden för att kunna ansöka om ett nytt pass lång. Det kan dröja till juli innan man får en tid, rapporterar SR.

Den långa väntetiden skapar oro bland resenärer. Just nu är det högsäsong och det är många som planerar sina semestrar. Polisen har även fått tampas med ett nytt bokningssystem.

– Vi visste att det skulle komma en sån här puckel, men inte att den skulle bli så påtaglig, säger Jan Schütt som jobbar med passfrågor på regionkansliet för Västra Götaland och Halland, till SR.

LÄS MER: Test: Så långa är telefonköerna till svenska myndigheter

Det är stora skillnader i väntetid för att ansöka om nytt pass. I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan du behöva vänta fram till juli innan det finns en ledig tid.

LÄS MER: Lista: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

I Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö ligger tidsbokningen öppen mellan sex och åtta veckor – men det har inte funnits en enda ledig tid. I andra regioner släpps nya tider varje dag beroende på bemanning och avbokningar.

– Det är en påträngande belastning. Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa flera timmar, säger Jan Schütt till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pass