Knappt tre fjärdedelar av de som sökte sig till BUP förra året fick hjälp.
Knappt tre fjärdedelar av de som sökte sig till BUP förra året fick hjälp.

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är lång. Förra året klarade inget landsting målet om att alla ska få hjälp inom 30 dagar, det rapporterar SVT.

Regeringen har som mål att alla barn och ungdomar som söker hjälp hos BUP ska få det inom en månad, men inget av landstingen har lyckats uppfylla detta. Knappt tre fjärdedelar fick hjälp förra året. Det var dock stora skillnader mellan landstingen.

Sex stycken lyckades inte ens ta emot hälften av alla sökande.

LÄS MER: Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar kraftigt

Försämringen har sammanfallit med att regeringen slopade prestationskravet för extrapengar. Socialministern, Annika Strandhäll, anser att grundproblemet är personalbristen.

– Det handlar om att förflytta satsningen från att tro att personalen i de här verksamheterna ska springa snabbare för att man har ekonomiska incitament, till att faktiskt ta i grundproblemet som är kompetensförsörjning. Har vi inga operationssjuksköterskor då kan vi inte utföra några operationer i den takt som vi skulle vilja. Samma sak gäller psykologer och kuratorer inom psykiatri för barn och ungdom, säger Annika Strandhäll till SVT Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset