Kvinnor som vill göra abort i Stockholms län kan tvingas vänta i upp till en månad på att få ingreppet utfört. Den långa väntetiden innebär att många kvinnor tvingas genomgå onödigt komplicerade aborter, rapporterar Sveriges Radio.

TT/AP

Ultraljud av ett 12 veckor gammalt foster i en kvinnas livmoder. 

Den som vill genomgå en abort i Stockholm kan just nu få vänta upp till en månad. Den långa väntetiden bero på att vissa abortkliniker drar ner på sin verksamhet under sommaren, medan andra stänger helt, rapporterar P4 Radio Stockholm. 

LÄS MER: Spiral hamnade i magen – tvingades göra abort

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska kvinnor som vill göra abort inte behöva vänta mellan tidsbeställning och det första läkarbesöket – men verkligheten ser helt annorlunda ut. Särskilt på sommaren, förklarar Gunvor Öhman, ansvarig för abortmottagningen på Danderyds sjukhus. 

– Väntetiden för att söka abort här hos oss på Danderyd är för närvarande tre veckor för att komma till läkare för undersökning, säger hon till Radio Stockholm. 

Tidigt i en graviditet kan kvinnor genomföra en medicinsk abort hemma med hjälp av piller. Men har graviditeten gått över nio veckor krävs att kvinnan genomgår ett kirurgiskt ingrepp. Och efter 13 veckor måste kvinnan genomgå en så kallad två-stegsabort, som innebär att hon blir inlagd på sjukhus. 

► LÄS MER: Fick missfall hemma – tvingades ta med sitt döda foster i plastpåse 

På grund av de långa väntetider som råder i Stockholms län just nu tvingas många kvinnor genomgå onödigt komplicerade aborter.

– Det har hänt flera gånger här i sommar att när de kommer till läkare är de mer än i vecka tolv, säger Gunvor Öhman till Radio Stockholm. 

En rundringning som P4 har gjort visar sig att väntetiderna för en abort just nu ligger mellan två och fyra veckor i Stockholms län. 

► LÄS MER: Ada, 23, visste inte att hon var gravid – födde på flyget 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa