Långkok värt att vänta på Att äta ur gryta är ett trevligt sätt att umgås..
Långkok värt att vänta på Att äta ur gryta är ett trevligt sätt att umgås..

När kokade du en riktig gryta senast? Det är kanske dags att ta sig tid att bjuda in dina vänner på ett riktigt långkok.

Det finns ju så många bra styckdetaljer som lämpar sig för grytor, och är det svårt att veta vilka är det ju bara att fråga styckmästaren om hjälp. Dessutom är ofta grytkött väldigt prisvärt. Du får mycket smak för pengarna.
På Pontus by the Sea serverar vi många av våra rätter ur gryta just för att det är ett väldigt trevligt sätt att äta mat och umgås.
Den här lammgrytan är väldigt uppskattad och har du en gång lagat den kommer du säkert att våga dig på att göra andra varianter av den.

PONTUS LAMMGRYTA
4 personer

600 g grytbitar av lamm
6 tomater i halvor
6 vitlöksklyftor, skalade
1 kvist rosmarin
1 gul lök, skalad och delad
1/2 morot
1 lagerblad
2 dl rött vin
skalet av en citron
olja till stekning

• Krydda grytbitarna med salt och peppar. Bryn sedan köttet i en het panna tills det fått fin färg.
Lägg alla ingredienser i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Koka köttet mycket försiktigt och undvik att det stormkokar. Fyll på med vatten under kokningen om det skulle behövas.
Tag upp köttet med en hålslev när det är klart, det vill säga så mört att det lätt går att dela på bitarna.
Om du får med en del grönsaker när du plockar upp köttet är det bra om du lägger tillbaka dem i grytan.
Mixa grönsaker och vätska till en sås. Använd gärna mixer.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den koka ihop lite mer.
Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite citronsaft och socker.
Servera grytan med gnocchi eller någon god kokt potatis svängd i lite gremolata.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset