Det råder tre olika årstider i Sverige för tillfället.
Det råder tre olika årstider i Sverige för tillfället.

Tyvärr, alla som suttit och längtat efter en långhelg med strålande sol får vänta ett tag till.

Det är dags att dra på sig en tröja och förbereda paraplyet över Kristi himmelfärd och långhelgen.

– Det är inget sommarväder i sikte, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Vädret blir mestadels gråmulet över hela landet med relativt låga temperaturer, men som ändå är normala för maj månad.

I morgon torsdag drar kallare luft in norrifrån och stora delar av landet får klart väder och uppehåll, förklarar Erik Rindeskär. Framåt dagen drar stackmoln in över Stockholm och temperaturen kommer att ligga runt 10-13 grader. Göteborg och Malmö klarar sig bättre och där blir det halvklart och soligt med temperaturer på uppåt 15 grader.

– Under eftermiddagen kan det förekomma någon skur, säger Erik Rindeskär.

Till fredag fortsätter den kalla luften, men under morgonen blir det klart igen i stora delar av Götaland, Svealand och inre Norrland. Stockholm får lättare regn och mulet och 8-10 grader. Göteborg och Malmö får nöja sig med temperaturer på 11-13 grader men får klarare väder.

– På lördag har vi ett nytt frontsystem på väg västerifrån, molnen kommer att tätna på, det ser ut att vara mest mulet väder i Göteborg och Malmö. I Stockholm kan det bli ganska klart.

Under lördagsförmiddagen drar ett regnområde in mot Göteborg och sprider sig österut över hela Götaland och Svealand. Då blir det fortfarande ganska låga temperaturer med 8-10 grader. I Stockholm dröjer det egentligen till söndag morgon innan det regnet kommer, enligt Foreca.

Hela söndagen kan bli mycket ostadig och Erik Rindeskär varnar för åska och blåsigt väder längs västkusten. Varmast över helgen blir det i Blekinge och Kalmar med temperaturer på 15-16 grader. Någon sommarvärme får vi inte, säger Eric Rindeskär. Först i slutet på nästa vecka kan vädret bli bättre.

– Om man ser maj som månad så brukar dygnets maxtemperatur ligga 15-16 grader i Götaland och Svealand, så det är ganska normalt. Sen är det klart att man hade velat ha lite mer. Som tur snöar det inte i alla fall.

I dagsläget råder tre olika årstider i Sverige då delar av norra Norrland fortfarande har vinter medan södra landskap har fått sommar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset