UPPSALA 2016-09-07
UPPSALA 2016-09-07

Efter en bedrövlig start fick Sveriges basketherrar jaga Ryssland hela matchen.De kom aldrig ikapp.73–85 och andra raka kvalförlusten gör att vägen till EM är lång.– De dåliga minuterna förstörde för oss, säger guarden Ludvig Håkanson.

I helgen blev det en knapp trepoängstorsk borta mot Bosnien och Hercegovina. På onsdagskvällen kom en ny förlust mot ett namnkunnigt ryskt landslag, i en match där en svensk skräll aldrig var nära.

– Vi har väldigt bra högstanivå, men väldigt dålig lägstanivå, säger 20-årige Håkanson.

– Chansen (att nå EM) är inte jättestor, men vi kommer göra allt som krävs och tror fortfarande på det här. Vi känner att vi kan slå båda lagen.

Av förklarliga skäl var Sverige – utan stjärnorna Jeffery Taylor, Jonas Jerebko och Marcus Eriksson i EM-kvalet – rejält nederlagstippat redan vid uppkast mot Ryssland.

Inte blev det bättre när matchen väl började.

0–14-underläge

Sverige skaffade sig öppna skottlägen i flera av sina första anfall, men lyckades inte få i bollen. Ryssland satte däremot nästan allt. När 2,16 meter långe jätten Timofej Mozgov – NBA-mästare med Cleveland Cavaliers den gångna säsongen – fick i sin fjärde poäng i matchen stod det 0–14 på resultattavlan i Uppsala.

Inte ens fyra minuter var spelade.

– Det vi måste förbättra framöver är inledningen av matcherna. Vi visar alldeles för mycket respekt, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Men att det kan svänga fort i basket är inte bara en klyscha. Underläge 8–21 efter första perioden följdes av en blågul rivstart i andra. Ludvig Håkanson glänste när han läckert dribblade sig igenom och reducerade till 17–21. Kort därefter assisterade han Christopher Czerapowicz till en trepoängare och plötsligt skiljde bara en poäng mellan lagen.

Nytt ryskt ryck

2 280 åskådare i nybyggda IFU Arena började försiktigt vädra en svensk vändning när nästa ryska ryck kom, återigen tack vare riktigt bra skytte från trepoängslinjen.

Efter ledning 38–28 i paus fortsatte Rysslands skytteuppvisning när en briljant Andrej Vorontsevitj skickade i tre trepoängare på lika många minuter. Som mest ledde ryssarna med 23 poäng, innan Sverige som från ingenstans lyckades vakna igen och sätta 14 raka poäng fram till 52–61 inför slutperioden. Men närmare än så kom aldrig hemmalaget, där trion Nicholas Spires (16 poäng), Alexander Lindqvist (15) och Czerapowicz (14) var vassast framåt.

– Jag är väldigt stolt att vi visar karaktär, vi fortsätter att spela och tro på det ända till slutet. Det är det som jag gillar med det här laget, säger Bosnic.

– Men de sätter 12 av 18 trepoängare och det är det som dödar oss.

Härnäst väntar Bosnien och Hercegovina på Hovet i Stockholm om en vecka. Sedan avslutas kvalet borta mot Ryssland, som då kanske redan är klar gruppetta och inte har något att spela för.

Sannolikt krävs svenska segrar i båda matcherna för att kunna nå EM som en av de bästa grupptvåorna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset