Parlamentet i Spanien har röstat ja till att PP-ledaren Mariano Rajoy får sitta kvar som premiärminister. Här på väg till omröstningen i parlamentet.
Parlamentet i Spanien har röstat ja till att PP-ledaren Mariano Rajoy får sitta kvar som premiärminister. Här på väg till omröstningen i parlamentet.

Det politiska dödläget i Spanien är över. Efter tio månader med låsta positioner har parlamentet till slut godkänt att högerledaren Mariano Rajoy får sitta kvar som premiärminister.

– Vi kommer att tillkännage den nya regeringen på torsdag och de (ministrarna) kommer att sväras in på fredag. Jag har redan talat med kungen om detta, sade en lättad Mariano Rajoy efter lördagskvällens omröstning.

Röstsiffrorna blev 170 ja till att Rajoy sitter kvar, 111 nej och 68 ledamöter avstod från att rösta. Bakom de sistnämnda finns de spanska socialdemokraterna som därmed har släppt fram en högerregering. Partiet hade inför omröstningen meddelat att det skulle lägga ned sina röster.

Rajoy, som leder Partido Popular (PP), får nu möjlighet att bilda en minoritetsregering, men han kommer att tvingas kämpa för att bygga upp ett stöd för att kunna genomföra sin politik i ett motvilligt parlament.

Bakgrunden är att valen i december och juni slutade med att Partido Popular blev störst, men med otillräckligt väljarstöd för att regera utan brett stöd av andra partier. Efter månader av politiskt dödläge och fruktlösa försök att bilda koalitioner meddelade spanska socialdemokraterna PSOE förra veckan att det kommer att lägga ner sina röster under förtroendeomröstningen i parlamentet.

En andra mandatperiod vid rodret blir en triumf för 61-årige Rajoy, som är känd som en politisk överlevare.

Daniel Ochoa de Olza /AP/TT
Den spanske PP-ledaren Mariano Rajoy går mot talarstolen i parlamentet strax före den omröstning som sedan avgjorde att han får sitta kvar som premiärminister.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset