De två tvillingflickorna skrek högt och verkade vara i nöd.
De två tvillingflickorna skrek högt och verkade vara i nöd.

I maj 2016 larmade en parkeringsvakt i Luleå om två spädbarn som satt fast ensamma skrikandes i en bil och som bedömdes vara i nöd. När domen kom under tisdagen stod det klart att föräldrarna frias, rapporterar Norbottens-kuriren.

Den 9 maj 2016 larmade en parkeringsvakt i Luleå sjuksköterskor om att två spädbarn syntes sitta ensamma i en bil. De två tvillingflickorna skrek högt och verkade vara i nöd. När fönsterrutan öppnades visade det sig att en av flickorna hade en napp fasttejpad i munnen, rapporterar Norrbottens-kuriren.

LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil i solen

Barnens föräldrar, en 31-årig kvinna och en 40-årig man kom att åtalas för framkallande av fara för annan. Åklagaren yrkade att paret utsatt de två spädbarnen för livsfara eller fara för svår kroppsskada, någonting föräldrarna nekade till.

Enligt föräldrarna var anledningen till att nappen tejpats fast i munnen på en av flickorna att en läkare ska ha bett henne att träna flickans muskulatur i munnen.

– Vi brukar göra så varje natt. Annars spottar de ut den, uppgav barnens pappa i förhör.

Paret kom under tisdagen att frias av Luleå tingsrätt som i domen konstaterade att paret inte kan dömas till brott, då det inte räcker med att det ”rent allmänt kan anses vara farligt att lämna barn i bilar under varma dagar”. Man menar också att man inte kunnat visa att det hunnit uppstå någon fara för liv eller allvarlig kroppsskada i samband med att barnen lämnats i bilen.

LÄS MER: Låste in bebis i stekhet bil – med fasttejpad napp i munnen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barn