"Vi måste bygga bättre", skriver Lotta Edholm.
"Vi måste bygga bättre", skriver Lotta Edholm.

I Stockholm ska det vara möjligt att bygga sig en bättre framtid. Låt inte våningssängar i gymnastiksalar bli det som möter den som är nyanländ, skriver Liberalernas oppositionsborgarråd Lotta Edholm.

Sverige står inför utmaningen att se till att alla nyanlända kan skaffa sig jobb och bostad, lära sig svenska och återfå en framtidstro. Men Stockholms stad klarade bara att ta emot drygt hälften (52 %) av de personer som staden skulle ta emot 2016. Med detta spelar huvudstaden i bottenligan: Stockholms rödgrönrosa majoritet hör till den tiondel som klarade av uppgiften sämst. Åtgärder krävs nu för att inte 2017 också ska bli ett misslyckande, då drygt 3460 ytterligare nyanlända har anvisats till Stockholm.

LÄS MER: Debatt: Problemet är inte fyrverkeripjäserna utan personerna som använder dem

För oss liberaler i Stockholm är det självklart att alla ansvarstagande partier måste hjälpas åt för att få fram fler bostäder och bidra till en bättre integration. Det krävs för ett samhälle där fler bidrar till en bättre framtid. I storstäderna finns jobb och möjligheter som många mindre kommuner saknar.

Men istället för att kunna starta sitt liv här på riktigt, tvingas människor nu att sova i sovsalar. I Hägersten startades ett sådant i december, med 12-16 personer i samma ”rum”. Det är inte osannolikt att sovsalarna blir fler, givet det låga intresset från stockholmarna att med nuvarande villkor hyra ut rum eller lägenheter till nyanlända.

Regeringen måste ändra byggreglerna så att kommunerna snabbare kan få fram bostäder. Till exempel borde kommunerna få avgöra vilka förarbeten (till exempel pålning) som behövs för bostäder som är just tillfälliga, istället för att detta ska gå via domstol. Länsstyrelsen måste handlägga överklaganden mot tillfälliga bygglov för bostäder snabbare. Och Stockholms stads majoritet måste visa större ledarskap.

1) Vi måste överta så många som möjligt av de av Migrationsverkets boenden som annars avvecklas. Allt annat vore ett dyrt slarv.

2) Vi måste höja ersättningen till dem som hyr ut ett rum eller en lägenhet till nyanlända via kommunen. Om ersättningen bättre motsvarade värdet på andrahandsmarknaden skulle fler överväga att hyra ut. Idag blir det för många en ekonomisk förlust jämfört med att hyra ut via Blocket.

3) Vi måste bygga bättre. Det är bara genom att bygga en välfungerande stad som Stockholm på sikt kan bygga sig ur bostadskrisen utan att öka segregationen. I dagsläget går staden tyvärr åt motsatt håll.

LÄS MER: Debatt: ”Ett surt jävla ordskämt då?”

De rödgrönrosa i Stadshuset höjer nu markhyrorna. Det försvårar hyresrättsbyggen i centrala lägen, samtidigt som det byggs fler hyresrätter där det idag nästan bara finns sådana. Det kommer att inte att bryta segregationen, utan förvärrar den. Det är rödgrön politik av cyniskt snitt.

Att etableringsministern har gett kommunerna mer tid innan det blir tal om ”sanktioner”, räddar möjligen ansiktet på lokala socialdemokrater. Men det är ingen konstruktiv lösning för Sveriges kommuner. När människor tvingas vänta leder det till utanförskap och passivisering. Den som vill undvika polarisering i samhället kan inte lämna integrationen åt sitt öde.

I Stockholm ska det vara möjligt att bygga sig en bättre framtid. Låt inte våningssängar i gymnastiksalar bli det som möter den som är ny i Stockholm.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad

LÄS MER: Debatt: Sluta kalla mina instagrambilder för träningshets

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om asylsökande