Han är makthavaren som hänger sig åt jakt, sportbilar och att umgås med gräddan av affärsmän och adel. Hans äldsta barn, imperiets arvtagarinna, gifter sig med sin gymtränare och får en dotter som döps till Estelle. Hans näst äldsta äktar en deltagare från en dokusåpa som går ut på att skapa sexskandaler i tropisk miljö. Den yngsta gör prins av en kallögd brittisk katolik och drar utomlands. Jackie Collins, saligt vare hennes minne, hade inte kunnat få till en bättre story än kungahusets.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Fotbollsfansens beteende är oacceptabelt"

Det är lätt att raljera över Bernadottarna. Men faktiskt unnar jag dem deras kioskromanliv, inte i egenskap av mina översåtar, utan som medmänniskor. Det jag undrar är hur den makabra tradition som är monarkin ska kunna överleva, nu när till och med de kungliga har ruttnat på myten om sig själva som höjda över allt annat. Nyligen duade en tv-reporter prins Daniel under en hel intervju, och hovets talesperson orkade inte ens låtsas vara upprörd. ”Det är okej”, hälsade hon trött efteråt.

Ja, vad annars? Det är inte som att kungen har makt att fängsla misshagliga medborgare längre. Men enligt lagen kan han inte heller åtalas för brott. 

När han krockade sin sportbil i Norrköping löstes problemet därför direkt på plats, och nu står en kommunalt sanktionerad, sarkastisk kungakrona minnesmärke i rondellen. Kungen vill tydligen ha bort den. Rent tekniskt skulle han kunna mörda de ansvariga och ändå gå fri.

Det betyder inte att kungen kan göra allt han behagar. Enligt lagen måste vår statschef nämligen bekänna sig till den rena evangeliska läran, det vill säga han måste vara kristen protestant. Han och hans familj har också avsagt sig rätten att ta politisk ställning, och att rösta. Med andra ord bryter Sverige mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, inte bara vad gäller allas lika värde, utan också vad gäller religionsfrihet, tankefrihet och yttrandefrihet.

Bernadottarna lever en privilegierad tillvaro, och ändå inte. För de bor i en förgylld bur, och aldrig att fansen som håller i nyckeln ens för ett ögonblick frågar sig vad de håller på med. Om det till exempel är rimligt att statlig television för dyra pengar direktsänder ett dop av en faktiskt rätt perifer ny medlem av kungahuset. Om bebisens föräldrar ens vill detta, eller om det kanske till och med är just den här sortens dumheter som har fått dem att fly Sverige till att börja med.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Sextemplet visar inte verkligheten"

Monarkin är så vansinnigt ovärdig demokratin. Den är ovärdig de personer som varken har valt sin position eller kan frånsäga sig den, och den är ovärdig oss som bokstavligen förväntas böja oss inför dem. I dagarna motionerade medlemmar från fyra riksdagspartier om att avskaffa monarkin. Vad sägs om att i stället fasa ut den på klassiskt svenskt manér: med förnuft? Låt Bernadottarna behålla slottet och alla hundratals skattemiljoner. Men den sittande regenten måste bli den sista.

+ Kommer ni ihåg den där surfaren som det stod om för ett tag sedan? Han som överlevde en hajattack genom att slå hajen i ansiktet. Nu är han på benen igen!

- Surfaren säger i en intervju att han vill tillbaka ut i vattnet så snart som möjligt. Detta välkomnar säkert den örfilade hajen. Det kommer att bli som i Hajen 4, "The revenge: This time it’s personal".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset