"Vabruari" är här och många föräldrar stannar hemma från jobbet för att ta hand om sina snoriga barn. Men för alla med sjuka husdjur är det en annan femma – de får vackert ta ut semesterdagar för att ta hand om sina fyrfota familjemedlemmar. Det är dags att göra lagen artneutral och låta folk vabba med sina hundar och katter, skriver Josefin Schönqvist.

Det var snart för ett år sedan jag kom i kontakt med fenomenet för första gången – vab (vård av barn, reds anm) av hundar. Min goda vän berättade att hen hade haft en intrig med sina chefer på grund av att hen hade tagit ut vab-timmar utan att ens ha barn, hen har två hundar och den ena av dem var sjuk och behövde åka till veterinären och därmed kunde inte hen komma till jobbet den dagen. 

När jag fick höra vad hen sa tyckte jag först att hen var galen och pretentiös. Men i takt med att vi diskuterade det så började jag hålla med, mer och mer.

► LÄS MER: Februari – då "vobbar" Sverige

I dag, ett år senare, så inser jag att denna fråga är viktigare än vad jag någonsin hade kunnat ana. Att skriva om lagen är ett steg närmare det moderna samhälle vi strävar efter. Det samhälle där alla får vara som de vill. Samhället där du själv får välja om du älskar en man eller kvinna. Samhället som inte nödvändigtvis behöver innebära att du ska leva i tvåsamhet eller där det är ett måste att ha barn. För du kanske har andra prioriteringar i livet, och barn känns sekundärt. Om du har valt att ha en hund – varför ska du då inte få ha samma förutsättningar som din kollega som är hemma och vabbar? Vem säger att du lägger mindre tid, kärlek eller pengar på din hund än vad hen gör på sitt barn? Och rent krasst så måste den barnlöse dra ett större las åt kollegan med barn, då en hund aldrig någonsin kommer att komma upp i samma vab-timmar som en småbarnsförälder.

Jag har personligen brunnit för frågan den senaste månaden, jag har tagit upp min önskan om lagändring med diverse medmänniskor. Jag har fått blandad respons. Dels direktörer som berättat för mig att de tycker att det är helt humant och att de även låter sina anställda vabba med katt. Dels folk som skrattat mig rakt upp i ansiktet med motargumentet ”då kan jag ta ut vab-timmar för min hamster”. 

► LÄS MER: Därför är det olagligt att lämna katten ensam

Självklart tycker jag det! Om din hamster betyder så pass mycket för dig att du vill åka till veterinären på grund av dess ohälsa – vem är jag att ifrågasätta din kärlek till någon som har så stor betydelse i ditt liv?

Jag förstår att ni fortfarande tycker att jag är galen som faktiskt jämför hundar med barn. Men vår faktiska strävan är väl att gemene man ska vara lycklig och föra samhället vidare och då är det väl ändå otroligt missgynnande för den som aktivt har valt bort barn till förmån för sin karriär och hundar? För i slutet av dagen handlar det väl om att man ska ge varje anställd förutsättningarna att skapa maximalt resultat?

Josefin Schönqvist

Fotnot: Skribenten har tidigare arbetat på Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset