Alla attityder går att förändra. Men då måste man också bry sig och på allvar arbeta för integration, skriver Lisa Magnusson.

”Behöver Sverige ny statistik på hur stor del av brotten som begås av utlandsfödda?” Det var SVT:s fördjupande nyhetsprogram Agenda som ställde frågan. Svaret är givetvis nej. Det inser varenda människa som tänker efter lite.
För vad menas med ”utlandsfödda”? Som statistiskt begrepp är det otroligt slafsigt, eftersom det buntar samman alla från danskar som flyttat över sundet för kärleken, till flyktingar från krig världen över, till diplomatungar som bott i Sverige sedan de var bebisar.

Det går inte att säga något enda om den här oerhört brokiga skaran. Men det är det ingen som egentligen försöker göra heller.

I själva verket är ”utlandsfödd” bara en omformulering för ”invandrare”, vilket i sin tur inte betyder ”invandrare” utan snarare ”mörkhyad person”.

LÄS MER: Idrotten är bästa verktyget för integration – satsa mer på oss

Detta handlar med andra ord inte om huruvida man är född här eller inte, och inte heller om etnicitet. Rasbiologin saknar helt vetenskapliga belägg, och då har rasister ändå ihärdigt försökt bevisa denna teori sedan 1700-talet.
Efter andra världskriget började begreppet ”ras” klinga illa. Därför säger rasister hellre ”kultur” numera, fast med en ödesmättad ton som låter omgivningen förstå att kulturen är lika djupt inpräntad och oföränderlig som dna. Men det är den förstås inte.

Alla attityder går att förändra. Men då måste man också bry sig och på allvar arbeta för integration. Det är inte rasistiskt att lyfta problemen i utanförskapsområden. Tvärtom.

För varför skulle inte människorna som bor där ha samma förutsättningar som alla andra kan ta för givna? Detta gäller även den sorts problem som brukar förklaras med religion, såsom hedersförtryck. Religionen kan inte ha någon särställning. Den är som vilken ideologi som helst, och trumfar aldrig andras rätt till frihet.

Utanförskapet har flera orsaker och går inte att avhjälpa på en kafferast. Det kan därför vara lockande att skriva under på den sorts enkla lösning som egentligen inte är någon lösning alls, utan bara går ut på att det aldrig kan sluta lyckligt när människor kommer hit utifrån.

Läs mer: Fler poliser är inte enda lösningen för att få stopp på bilbränderna

Detta har exempelvis Sverigedemokraterna tjatat om i årtionden, alldeles oberoende av hur stor invandringen varit.

Det faktum att de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna själva är överrepresenterade i kriminalstatistiken borde väl vara tillräcklig pyspunka för deras idéer om att ohederlighet och våldsamhet har med födelseplats att göra.

Jag säger det igen: Det handlar om integration.

Och när klyftorna människor emellan vidgas och djupnar förlorar vi alla. Så låt oss diskutera problemen. Men inte utifrån hudfärg. För det har faktiskt överhuvudtaget inte med saken att göra.

+ Jag medverkar i antologi. Vill du läsa en bok om punkare, våldtäktsoffer, barockkonstnärer, hälsointresserade helgon med mera? Håll ögonen ute efter antologin ”En annan historia”. Själv har jag bidragit med en text om poeten Sapfo.
– Världen är inte svartvit. Är det bara jag som tycker att det både är dumt när författare ljuger om Sverige i tjeckisk tv och när bokhandlar bojkottar böcker för att de är arga på författaren?

LÄS MER: Vi behöver inte mer debatt – vi behöver lära oss lyssna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset