Hur du är som mamma sitter inte i vilka skönhetsprodukter du använder, skriver Emelie Andersson.  
Hur du är som mamma sitter inte i vilka skönhetsprodukter du använder, skriver Emelie Andersson.  

Hur du är som mamma sitter inte i vilka skönhetsprodukter du använder, skriver Emelie Andersson.

"Kvinnor, framför allt mammor, som gör bröstoperationer, lösögonfransar, fixar läppar, fyller i sina ögonbryn och har massor av smink och fejknaglar är inga bra förebilder till sina barn, framför allt inte till sina döttrar. Varför vågar vi mammor inte vara oss själva och se naturliga ut?"

Ungefär så gick en konversation som jag lyssnade på här om dagen.

►LÄS MER: Debatt: Därför duger inte ditt barn som det är

För det första tycker jag inte att någon ska behöva försvara sig. De som använder produkter och gör sig fina är inte ytliga ”tuttlisor” och de som är naturliga är inga ”sunkiga morsor” som gett upp hoppet om livet!

Mitt eget utseende är upp till mig och ingen annan. Jag tycker att naturligt är vackert, men ibland vill jag ha lös- och fejkfransar för att det också är jävligt snyggt. Har man tid och råd att operera sig för att kroppen inte ser densamma ut efter graviditeten eller vad orsaken än kan vara, kör bara kör! Vem är jag att döma?

"Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör", menar vissa. Jag menar att alla får vara som de vill och ingen har rätt att klanka ner på dig för att du inte motsvarar personens egna ideal. Du måste inte operera näsan för att du tycker att den är för bred, men det är heller inget fel att operera den om du vill. Om du gör vad du känner passar dig bäst så är jag övertygad om att du förmedlar en bra bild till dina barn.

►LÄS MER: ”Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med”

För var ska vi annars dra gränsen och vem bestämmer när gränsen är nådd? Är det okej att färga håret, men inte fixa naglarna? Måla läppstift men inte ta på mascara? Raka sig under armarna, men inte benen? Och varför ligger det stora ansvaret på just oss mammor att visa barnen att de duger som de är genom att vi inte sminka oss? Det är väl en grej om jag står och säger till mitt barn att "mamma gör så här för att hon är ful utan smink". Men när mina barn frågar varför jag sminkar mig så svarar jag att jag gör det för att jag tycker att det är kul.

Jag tror på att det går att ha en konversation med barnen om smink och diverse skönhetsprodukter på deras nivå. De flesta som har barn vet nog att de med största sannolikhet ändå kommer skaffa sig sina egna värderingar och åsikter om skönhetsprodukter – oavsett om jag som mamma använt eller inte använt det.

Så sluta trycka ner de mammor som har andra ideal än du och använder "för mycket". Hur du är som mamma sitter inte i vilka skönhetsprodukter du använder.

Emelie Andersson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Barn