Henrik Edin tycker att det är dags för politikerna att släppa skygglapparna.
Henrik Edin tycker att det är dags för politikerna att släppa skygglapparna.

Det är fel när överdriven moralism hindrar människor att leva sina liv fullt ut, så som när en man dömdes i hovrätten för narkotikabrott den 31 mars. Han hade använt cannabis för att lindra kroniska smärtor han hade fått efter en trafikolycka. I hans fall gjorde lagen större skada än nytta. Det är uppenbart att moralism alltid är det yttersta argumentet för varför cannabis ska fortsätta vara förbjudet, inte evidensbaserad vetenskap. Den förlegade svenska lagstiftningen för cannabis måste ändras.

Det finns forskning som visar på att cannabis kan ha en smärtlindrande effekt. Därför används substansen i vissa läkemedel. På den svenska marknaden finns ett sådant läkemedel, Sativex. Vanliga biverkningarna är yrsel och trötthet.

LÄS MER: Medicinsk cannabis duger inte som läkemedel 

Det faktum att cannabis redan används i läkemedel är ett tydligt tecken på att rädslan för drogen är överdriven. Precis som med alla droger finns det faror med okontrollerat bruk. Att köra bil efter att ha druckit en halvliter sprit är farligt. På samma sätt finns det saker som bör undvikas i samband med cannabisbruk eftersom substansen gör att uppmärksamheten minskar och reaktionstiden blir förlängd.

Dessa bieffekter är dock inga rimliga skäl till att ha kvar en av världens mest strikta regleringar av cannabis. Människor struntar i statliga pekpinnar när de blir allt för uppfostrande. I stället växer svarta marknader fram för att tillfredsställa efterfrågan. Pengar som spenderas på de svarta marknaderna hamnar direkt i fickorna på kriminella organisationer, vilka till skillnad från cannabis är livsfarliga och ett verkligt hot mot samhället.

LÄS MER: Lagen måste ändras fler kan bli hjälpta av cannabis 

Man behöver fråga sig hur mycket staten ska bestämma över människors liv. Det är nämligen inte orimligt att en människa får bruka vilka substanser den vill, bara det inte skadar någon annan. Om det är i medicinskt syfte, för att lindra smärta av något slag, borde saken vara självklar.

Mannen som dömdes för narkotikabrott tidigare i år använde cannabis för att lindra smärtan. Att han dömdes för narkotikabrott är inget annat än en skam. En förnuftig narkotikapolitik måste handla om skademinimering. De som brukar cannabis fastnar i dag mellan kriminella organisationer och rättsväsendet. Detta är en ohållbar verklighet som måste förändras; allt för många far illa. Särskilt viktigt blir detta när man ser till möjligheterna att använda cannabis som ett verktyg för smärtlindring. Cannabis är en underutnyttjad resurs. Det är dags för politikerna att släppa skygglapparna!

Henrik Edin
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt Cannabis