Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) nobbar Kristerssons förslag om en M eller M+KD-regering.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) nobbar Kristerssons förslag om en M eller M+KD-regering.

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) kallade till presskonferens på lördagen där de gav sin inställning till regeringsfrågan efter Kristerssons utspel under fredagen. ”Vi kommer rösta nej till en M+KD-regering”, säger båda partiledarna.

Med anledning av Ulf Kristerssons (M) utspel på Facebook under fredagen, höll Centerpartiet och Liberalerna en presskonferens under lördagen.

Inför Kristerssons kommande möte med talmannen på tisdag meddelade Björklund under presskonferensen att partiet kommer begära att Kristersson får ytterligare sonderingstid.

Varnade för svaga regeringsalternativ

Björklund varnade för att det finns en lång rad regeringsalternativ som alla är svaga.

– Ett sonderingsalternativ har prövats: Alliansen med stöd från S. Men det finns andra alternativ. Det första är alliansen och S i bred koalition. Det andra är en tysk lösning med M och S. Den tredje lösningen är Stockholmslösningen, Alliansen och MP, säger Björklund och fortsätter:

– Ett alternativ är en alliansregering enbart med stöd av Sverigedemokraterna, det har vi varit tydliga med att det inte är aktuellt.

LÄS MER: Kristerssons nya plan: Moderaterna kan bilda regering ensamt

Kommer rösta nej

Ett annat alternativ, och som Ulf Kristersson offentliggjorde på fredagen, är en högerregering med enbart M eller med M och KD.

– Detta vore en svag regering och det skulle inte vara bra för Sverige, då den kan få inflytande av SD. Vi kommer inte att ta ställning till en sådan regering innan andra alternativt prövats, och om den här röstningen sker nu kommer vi rösta nej till det, säger Jan Björklund.

L-ledaren vill att alliansen håller samman och det kräver blocköverskridande samarbete. Detta stöttades av Centerpartiets Annie Lööf, som höll presskonferens en stund senare på lördagen.

– Låt mig vara tydlig med att en Alliansregering består av fyra partier, inte en eller två eller tre partier, säger C-ledaren.

LÄS MER: Halvtid för Kristersson (M) – ger upp försök att få stöd av S

Vill pröva 3 alternativ

Annie Lööf sa att hon har uppmanat moderatledaren till dra tillbaka sitt förslag om att bilda en regering utan samtliga allianspartier. Hon

C och L vill nu istället att tre nya alternativ  bör prövas:

– Det första är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna i en regering. Det andra är en tysk variant där S och M bildar regering och det tredje är Alliansen och MP i samarbete, säger Jan Björklund.

LÄS MER: Man tog ner SD:s valaffischer – åtalas

KD röstar ja till Kristerssons regeringsförslag

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, höll en egen pressträff efter C och L där hon meddelar att det är med alliansen som KD söker stöd, men om SD skulle rösta för deras politik ser hon inga problem med det. Skulle SD däremot kräva inflytande i politiken så faller en sådan regering.

Ebba Busch Thor uppger även att KD inte vill kasta ett samarbete med alliansen i sjön, men att de röstar ja till båda Kristerssons regeringsförslag.

– Men nu har alla fattat sina beslut, och det gör mig både besviken och ledsen att de har fattat de besluten. Annars hade vi kunnat tillträda som en alliansregering på onsdag, säger Ebba Busch Thor.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset