Kyrkovalet TT

Centerledaren Annie Lööf tillhör en minoritet – den som röstar i helgens kyrkoval.

Hon uppmanar till att stå upp för anständighet när Sverigedemokraterna storsatsar på andlighet.

Det är viktigt att vi har en öppen, tolerant och demokratisk folkkyrka. Och då tycker jag som medlem att jag har en skyldighet att rösta för att påverka innehållet i Svenska kyrkan, säger Lööf till TT efter att ha förtidsröstat hos Sofia församling i Stockholm.

På vägen ut får hon en kram av en tapper valarbetare för partiet. Lööf säger själv att de kyrkoaktivas arbete med allt från att koka soppa, välkomna nyanlända och ordna aktiviteter för barnfamiljer är några viktiga skäl till att hon röstar: hon vill stödja det de står för genom att rösta.

Välkomna alla

Vi ser nu krafter i vårt samhälle, politiska krafter som hotar anständigheten och ställer grupper mot varandra och utmanar kärnvärderingar i Svenska kyrkan. Då är det viktigt att vi som är anständiga partier och arbetar underifrån med kyrkans arbete ser till att vi kan ha fokus på en framtidstro och en inkluderande kyrka som välkomnar alla, säger Lööf.

TT: Vilka är det du pratar om?

Det är Sverigedemokraterna som rustar och försöker växa i styrka i kyrkan och med den agenda de har – att ställa grupper mot varandra, att höja tonläget och sluta samhället. Då gör man ju motsatt det som är Svenska kyrkans uppdrag.

Rätt att rösta i kyrkovalet har de 5,2 miljoner som är medlemmar i Svenska kyrkan. Det som står på spel är bland annat 251 mandat till Svenska kyrkans högsta jordiska organ.

I förra valet, 2013, utnyttjade bara lite drygt en halv miljon av medlemmarna sin rösträtt. Valdeltagandet var 12,8 procent och väntas inte bli särskilt mycket annorlunda i år. Men de tre riksdagspartier som ställer upp under eget namn – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna – satsar för att behålla och öka sina mandat, i synnerhet SD.

SD säger att de utmanar "vänsterliberalerna" som de hävdar styr kyrkan nu.

S har 73 mandat för närvarande, Centern 30 och Sverigedemokraterna 13. Insprängt emellan finns Partipolitiskt obundna (Posk) och Borgerligt alternativ med 38 respektive 31 mandat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset