Statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under en partiledardebatt i riksdagen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under en partiledardebatt i riksdagen. Arkivbild.

Statsministern bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränserna, tycker Jan Björklund (L). Men Stefan Löfven avvisar alla sådana tankar och förslaget kritiseras av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD, säger Björklund till Ekot.

Sedan Löfven blev statsminister har regeringen flera gånger bjudit in till blocköverskridande förhandlingar, och gjort upp om exempelvis om försvaret. SD har inte bjudits in till några förhandlingar. Och för Löfven är det fortsatt otänkbart.

– Ett parti med nazistiska rötter som kommer ur vit makt-rörelsen, det är inte ett parti som andra. Jag kan inte ha ett samarbete med den typen av partier, jag kommer aldrig att ha det, säger han till Ekot.

Sjöstedt är kritisk

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till Björklunds utspel.

– Jag hade hoppats att Liberalerna inte skulle lyfta in SD i värmen och normalisera dem, säger han till TT.

Uttalandet bäddar för ett eventuellt samarbete med SD från L:s sida, anser Sjöstedt. Han köper inte argumentet om att utestängande av SD från samtal ger partiet en onödig martyrställning.

– Jag tror att det är betydligt farligare att säga att de är vilket parti som helst, vilket de inte är, säger Sjöstedt.

M: Samarbete inte aktuellt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har i tidigare intervjuer varit inne på samma linje som Björklund. Andra partiföreträdare tycker att bollen ligger hos statsministern.

"Det är upp till regeringen att avgöra vilka de bjuder in. Vi vill leda en alliansregering som lägger propositioner till riksdagen med reformer som Sverige behöver. SD exploaterar problem i stället för att lösa dem. Därför är samarbete inte aktuellt", säger moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, i ett skriftligt uttalande till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset