Statsminister Stefan Löfven på besök i Holmens skogar utanför Örnsköldsvik på onsdagen.
Statsminister Stefan Löfven på besök i Holmens skogar utanför Örnsköldsvik på onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven vidhåller behovet av begränsningar av vinster i välfärden.– Vi måste bort från den situation vi har i dag, säger han.

Skattepengar ska gå till verksamhet, inte vinster, enligt Stefan Löfven. Förslaget från regeringens utredare Ilmar Reepalu om att begränsa välfärdens vinstuttag till åtta procent av investerat kapital vill han dock inte kommentera. Frågan återstår också hur regeringen ska få igenom ett förslag i riksdagen.

– Jag utgår ifrån att de allra flesta tycker att vi inte kan ha en situation där skattepengar avsedda för skolan går till vinster. Det tror jag att det finns en bred samsyn om, säger Löfven till TT.

Ett stickspår

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson tycker att vinstfrågan är ett stickspår.

– Jag vill inte kommentera utredningen förrän den är klart, men jag tycker att de fokuserar på fel frågor om vinst och vinstnivåer i stället för på kvalitétsuppföljning och kvalitetskrav. Vi ska inte ha klåpare som bedriver välfärdsverksamhet vare sig det sker i kommuner eller i privata företag. Och det här är ett stort problem att vi har för få tydliga kvalitetsmått och sanktioner mot dem som begår allvarliga misstag, säger Kristersson.

Liberalernas ledare Jan Björklund gör också tummen ned för Ilmar Reepalus förslag.

Lägga ned

– Utredaren är inne på fel spår. Det är de dåliga verksamheterna som ska läggas ned. Det finns ingen anledning att förfölja de framgångsrika, säger Björklund till TT.

Vill man ha valfrihet inom välfärden så måste det få vara lönsamt för aktörer att investera. Ju mer man reglerar detta, desto färre blir det som är intresserade av att investera, anser han. Däremot ska kvalitetskraven vara mycket höga.

– Uppfyller man inte dem så är det ju inte vinsten som ska regleras utan då ska man lägga ned, säger Jan Björklund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset