"De har inte här att göra," sa Löfven om nazistiska NMR:s närvaro i Visby.
"De har inte här att göra," sa Löfven om nazistiska NMR:s närvaro i Visby.

Statsminister Stefan Löfven markerade mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i inledningen av sitt tal i Almedalen. "De har inte här att göra," sa Löfven.

Statsministern Stefan Löfven (S) inledde sitt tal i Almedalen med att prata om hur extremismen försöker mobilisera sig. Han lyfte också fram ett växande hat på nätet.

–Det gör vårt samhälle mer sårbart, inte minst eftersom att utländska krafter kan komma att utnyttja den här hatiska stämningen till att elda på konflikter och få ut falsk propaganda. Det kväver demokratin, sa han och fortsatte:

– Vem kommer att vilja engagera sig i vårt samhälle? Vem kommer att vilja synas i tv? Skriva artiklar? Eller ens vilja spela fotboll om du riskera att drabbas av det här avgrundsdjupa hatet, detta totala mörker.

LÄS MER: Stefan Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Löfven markerade sedan hårt mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Visby.

– Det kokar inom mig när jag hör att nazister är här i Visby i Almedalen och hotar så att RFSL ungdom inte vill vara här. Att kvinnor attackeras för att de har regnbågsflaggor. De har inte här att göra. Det här är ett demokratiforum, sa han.

Alla partier ska se till att det demokratiska samhället kan försvara sig själv, lovade Löfven sedan.

”Vill inte ge mest till de som redan har mest”

I talet nämndes knappt migrationspolitiken, ett ämne som under lång tid dominerat den svenska politiska debatten, i stället fokuserade Löfven stora delar av sitt tal på klassiska välfärdsfrågor.

Tidigare på torsdagen lovade Socialdemokraterna att driva frågan om höjda avgifter till pensionssystemet för att de allmänna pensionerna om några decennier ska ge 70 procent av slutlönen.

Löfven lovade också fler undersköterskor, fler lärare och fler poliser. Han pratade om att genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige.

LÄS MER: Lucys val: Här intervjuar Lucy, 7, Stefan Löfven – och lär honom att shuffla

Samtidigt riktade han en känga mot Moderaterna.

– När det kommer till lösningar vill de ta nästan alla nya resurser som svenska folket har jobbat ihop och ge det till de som har mest, säger han och fortsätter:

– Till de som har allra mest i vårt samhälle: Nu får ni stå tillbaks. Nu är det vanligt folks tur, sa han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset