Stefan Löfven håller tal på Socialdemokraternas kongressen i Örebro.
Stefan Löfven håller tal på Socialdemokraternas kongressen i Örebro.

Stefan Löfven (S) försvarar januariavtalet under sitt tal på S-kongressen i Örebro. "Vi höll högerextremismen borta från makten", säger han.

Stefan Löfven ägnar inledningen av talet till att prata om den växande högerextremismen och om människors oro.

– Det är många människor som står och väger. De känner en rättmätig oro för saker som ligger utanför deras kontroll, säger han.

Löfven nämner bland annat terrorism, brottslighet, köer i sjukvården, stök i skolan och klimatförändringar.

– Samtidigt står högerextremister där och lockar. De har alltid de enkla svaren. Ett kan vara att medierna bara ljuger eller att det inte finns något som inte går att skylla på invandrare eller att klimatförändringarna inte existerar, säger han.

LÄS MER: Ny undersökning: Väljarna sågar januariavtalet

Försvarar januariavtalet

S-ledaren tar även upp januariavtalet, som Socialdemokraterna ingick med med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet för att behålla regeringsmakten och hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

– Alternativet till att ta ansvar var en liten högerregering som är beroende av ett parti som är direkt sprungen ur vitmaktsrörelsen. Ett annat alternativ var total förlamning. Det är inte alltid lätt att ge och ta och att gå med på lösningar som inte är våra egna. Men vi höll högerextremismen borta från makten, säger Löfven om avtalet.

Han menar också att partiet nu kan börja leverera sina vallöften.

LÄS MER: Majoriteten av ungdomsförbunden kritiska till januariavtalet

Hyllar Greta Thunberg

Löfven nämner även den senaste tidens klimatdebatt och hyllar de unga som samlats för att försöka se till att klimatomställningen går snabbare.

– De är anförda av Greta Thunberg. En sak får vi aldrig missa i deras budskap. Det är inte deras ungdomsgeneration som ska lösa det här. Det är vi. Alla generationer. Här och nu, säger han.

LÄS MER: Sex problem som den nya regeringen kan stå inför

Januariavtalet

  • Januariavtalet tecknades mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet och publicerades första gången 11 januari 2019.
  • Avtalet består av 73 olika punkter inom elva olika områden som rör alltifrån ekonomi, jobb och bostäder till migration och sjukvård.
  • Avtalet låg till grund för att Liberalerna och Centerpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister i en regering tillsammans med Miljöpartiet. Under mandatperioden kommer regeringen att arbeta utifrån januariavtalet.
  • Vad avtalet ska kallas har varit omdebatterat. Förslag som lyfts är fyrpartiuppgörelsen, januariöverenskommelsen, 73-punktsuppgörelsen eller mittenöverenskommelsen. Statsminister Stefan Löfven har själv sagt att han föredrar januariavtalet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik