Stefan Löfven ombildar sin regering. Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman får gå – in kommer Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth och Helene Fritzon, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

Stefan Löfven meddelade under en presskonferens på torsdagsförmiddagen att han kommer att ombilda regeringen. Två personer, Anna Johansson och Anders Ygeman, lämnar regeringen efter hotet om missförtroendevotum från Alliansen. Lämnar gör även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister  Gabriel Wikström, dock av hälsoskäl.

– Jag har övervägt olika handlingsalternativ, väljer det som är bäst för landet. Vi har en orolig situation i världen, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

Med på presskonferensen var – förutom Löfven – Tomas Eneroth, Heléne Fritzon, Peter Hultqvist, Annika Strandhäll, och Morgan Johansson.

• Morgan Johansson får en ny roll som justitie- och inrikesminster.

• Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister. Tomas Eneroth blir infrastrukturminister.

• Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll får utökat ansvar.

Däremot trotsar Löfven Alliansens krav på Peter Hultqvists avgång; Försvarsministern kommer att sitta kvar fram till att ett eventuellt missförtroendevotum väcks.

– Jag tar ansvar för landet. I en orolig omvärld, i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge, skulle det inte tjäna Sverige att kasta in landet i en politisk kris, sa Stefan Löfven.

Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, en roll Eneroth tidigare hade.

Helene Fritzon, ny migrationsminister och biträdande justitieminister, är i dag kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

– Jag har en bakgrund som kommunstyrelsens ordförande och har samverkat med politiker på andra sidan blockgränsen, sa hon under presskonferensen.

Anders Ygeman skriver på Twitter:

”Jag vill tacka alla poliser, brandmän, åklagare och kustbevakare. Det har varit en ära och förmån att arbeta med er för ett tryggare Sverige.”

Om Alliansen vidhåller misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist kan han fortfarande komma att avsättas. Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, skriver på Twitter:

”Vårt besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministern tar inte ansvar – då utkräver vi ansvar i riksdagen”.

Samma sak säger även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Sverige har idag en regering som bör ta sitt ansvar fullt ut och vårt krav om att även Försvarsministern bör avgå står kvar.”, skriver han på Twitter.

LÄS MER: Alliansen vill väcka misstroendeförklaring – det här är vad det innebär

Krisen som nu äger rum är ett resultat av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Myndigheten har riskerat att röja sekretessbelagda uppgifter efter en IT-upphandling som ska ha gjort avsteg från egna riktlinjer och flera lagar.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär – det här behöver du veta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset