Sveriges statsminister Stefan Löfven talar på AUF-lägret på Utøya.
Sveriges statsminister Stefan Löfven talar på AUF-lägret på Utøya.

Utøya, en idyllisk liten ö väster om Oslo, var för fem år sedan skådeplats för det dödligaste terrordådet i nordisk historia.I ett tal om framtidstro på ön i dag uttryckte statsminister Stefan Löfven (S) sin beundran för hur Norges arbetarrörelse hanterat katastrofen.

– Ni har min respekt och min beundran för det sätt ni har hanterat detta, inledde Löfven sitt tal, som till följd av ihärdigt regnande flyttats inomhus.

I publiken fanns tusentalet medlemmar från den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF och ett tjugotal från det svenska systerförbundet SSU.

Det var precis samma typ av sommarläger som för fem år sedan brutalt angreps av Anders Behring Breivik, som utklädd till polis sköt ihjäl 69 deltagare och skadade över 30 på drygt en timme.

– Det finns krafter som inte vill att vi ska tro på vår förmåga att förändra, sade Löfven från talarstolen.

Men detta är just vad politikens uppgift är, enligt Löfven.

– Det är därför vi är här.

Rakt ut i fjorden

Besöket är Löfvens andra på Utøya efter Breiviks massaker. Förra gången Löfven var där, 2012, deltog han i en minnesceremoni i egenskap av S-ledare.

AUF återupptog i fjol sommarläger-verksamheten på ön för första gången sedan massakern. Temat för årets sommarläger är "Vi bygger landet för framtiden".

Den 27-årige Nils Kristen Sandtrøen, som själv var på Utøya för fem år sedan, har deltagit i många sommarläger på ön. När skjutningarna började den 22 juli 2011 räddade han sig genom att simma rakt ut i fjorden, hundratals meter, och plockades sedan upp ur det kalla vattnet av en båt.

– Detta är en plats jag har nära relation till och jag tycker det är bra att vi har klarat att få i gång sommarlägret igen, som det var före tragedin 2011, säger han.

Under massakern för fem år sedan förlorade han fem nära vänner:

– Man tänker ofta på att man har tur som lever och hur viktigt det är att jag bidrar med mitt samhällsengagemang, säger Sandtrøen, som i dag är vice borgmästare i Tynset i Norge.

Förändrat i grunden

AUF-ordföranden Mani Hussaini tror att katastrofen för fem år sedan förändrat norsk politik i grunden.

– Vi förlorade vår oskuld när vi drabbades av terrorangreppet. Det var inte längre något som hände någon annanstans, det var norrmän som angreps av en av våra egna, med fascistisk och rasistisk hatideologi, säger han.

– Våra värderingar hotas varje dag och vi måste kämpa för dem varje dag, tillägger han.

TT: Har Norge gjort upp med vad som hände?

– Vi har gjort upp med gärningsmannen, terroristen. Han är i fängelse och kommer att glömmas bort där. Men det vi inte har gjort upp med fullt ut ännu – och som jag dessvärre befarar att vi aldrig blir helt klara med – är uppgörelsen med de åsikter terroristen hade.

Håkon Mosvold Larssen
Sveriges statsminister Stefan Löfven på AUF-lägret på Utøya, här med AUF-ledaren Mani Hussaini och Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.
Joakim Goksör/TT
Nils Kristen Sandtrøen överlevde massakern på Utøya genom att simma ut i fjorden.
Håkon Mosvold Larsen
Utøya i regnet. Från vänster AUF-ledaren Mani Hussaini, Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre och statsminister Stefan Löfven.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset