Statsminister Stefan Löven tas emot av elever på Hågadalsskolan i Uppsala.
Statsminister Stefan Löven tas emot av elever på Hågadalsskolan i Uppsala.

Statsminister Stefan Löfven gör reklam för regeringens "samhällsbygge" och de tio föreslagna miljarderna till kommunerna. Han avvisar att pengarna skulle vara budgetpartnern Vänsterpartiets förtjänst.

– Det är en myt att det skulle vara Vänsterpartiet som styr, det är regeringen som styr. Vi förhandlar med V och tycker att det är bra att vi är överens i den frågan (om de tio miljarderna), säger statsministern på en pressträff vid ett besök på Hågadalsskolan i Uppsala.

Tillsammans med vice statsministern Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är han på utflykt för att berätta om de samlade investeringar regeringen gör i budgeten, utan att presentera några nyheter. De tittar in i några klassrum, får information om skolans arbete och Löfven får skriva massor av autografer på bilder av sig själv som hans medarbetare har med sig till de elever som vill ha.

Frågor om skattehöjning

Löfven, och finansminister Magdalena Andersson som också är med vid besöket, får även frågor om den förändring som föreslås för 2018 vad gäller gränsen för när en person ska betala statlig inkomstskatt. Ungefär 40 000 personer som tjänar mer än cirka 38 000 i månaden då, kommer att få börja betala statlig skatt.

Förslaget blev känt genom att regeringen av misstag lade upp ett pressmeddelande om det på hemsidan. Det drogs dock snabbt tillbaka och i stället fick Vänsterpartiet berätta att V hade drivit igenom förslaget, som ska ge 1,3 miljarder mer i skatt 2018.

Behövs till välfärden

– Den begränsade uppräkningen av skiktgränsen är något som Vänsterpartiet har drivit. Men inte en enda människa får mindre i plånboken i januari 2018 jämfört med december 2017, säger Magdalena Andersson och förklarar det med att det ju är för att personerna får högre lön och bara en liten del träffas av förslaget.

TT: Är det ett bra förslag?

– Självklart, om vi inte stod bakom det skulle vi inte acceptera det. Det handlar om att vi behöver resurser till välfärden.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller fast vid att de höjda statsbidragen till kommunerna på tio miljarder nästa år inte hade blivit av utan V.

– De fanns inte med från början, vi fick lägga fram dem och så släppte regeringen efter steg för steg, hävdar Sjöstedt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset