Stefan Löfven nobbar årets Almedalsvecka helt, och kommer istället resa runt i landet för att träffa människor.
Stefan Löfven nobbar årets Almedalsvecka helt, och kommer istället resa runt i landet för att träffa människor.

Förra året överraskade statsminister Stefan Löfven (S) när han nobbade större delen av Almedalsveckan. I år går han ännu längre – och nobbar tillställningen helt och hållet. "Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare", säger han till Aftonbladet.

I fjol firade Almedalsveckan 50 år, en vecka som startade redan 1968 när Olof Palme, då utbildningsminister, höll tal i Visby. Sedan dess har en vecka varje år i mitten av sommaren varit avsatt för politiska samtal och möten i Visby.

Genom åren har det blivit tradition att varje riksdagsparti får en egen dag, med pressträffar, mingel och ett avslutande partiledartal på kvällen. Men i fjol bröt alltså statsminister Stefan Löfven traditionen när han undvek Almedalsveckan, och endast dök upp för att leverera sitt tal.

I år tar statsministern det hela ett steg längre, och nobbar veckan helt och hållet.

LÄS MER: Löfven: Det kokar inom mig när jag hör att nazister är här

”Jag vill se hela vårt land”

– I fjol var det ett valår och då bedömde jag att det var viktigt att vara på plats i Almedalen. Men i år är det ett annat år och då tycker jag det är bättre att Magdalena Andersson (finansminister, reds. anm.) håller talet och att jag får möjligheten att åka runt i stället, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

I intervjun säger Stefan Löfven att han fortfarande ser en mening med Almedalsveckan, men att mycket har förändrats sedan Olof Palme startade traditionen på 60-talet. Bland annat pekar han på att det blivit för mycket lobbyism och näringsliv och för lite folkrörelse.

LÄS MER: Rosé, utspel och nazister – tio största snackisarna i Almedalen 2018

Istället kommer statsministern att resa runt i Sverige under sommarveckan.

– Jag vill se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Schema Almedalsveckan

Söndagen 30 juni: Miljöpartiet
Måndagen 1 juli: Moderaterna
Tisdagen 2 juli: Vänsterpartiet
Onsdagen 3 juli: Liberalerna
Torsdagen 4 juli: Centerpartiet
Fredagen 5 juli: Socialdemokraterna
Lördagen 6 juli: Kristdemokraterna
Söndagen 7 juli: Sverigedemokraterna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset