Statsminister Stefan Löfven tar emot Polens president Andrzej Duda på Rosenbad i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven tar emot Polens president Andrzej Duda på Rosenbad i Stockholm.

I dag tar statsminister Stefan Löfven (S) emot Polens president Andrzej Duda i Rosenbad. Där ska de båda ledarna överlägga om frågor som rör ländernas relationer och säkerheten i Östersjön, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Men statsministern kommer också att ta upp frågan om den politik som förs i Polen, som många bedömare anser försvagar demokratin i landet.

– Med nära vänner pratar man klarspråk och vi följer noga den dialog som EU-kommissionen för med Polen om att värna rättstatens principer, sade Löfven vid ett anförande när han välkomnade presidenten

Andrzej Duda valdes förra våren till president i Polen. Han är 44 år, utbildad advokat och tillhör det styrande konservativa paritet Lag och rättvisa. Han har beskrivits som EU-kritisk men också som en hård kritiker av Ryssland. Makten i Polen delas mellan presidenten, premiärministern och regeringen. Presidenten är överbefälhavare för landets försvar och har en hel del inflytande över utrikespolitiken.

Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven och Polens president Andrzej Duda höll varsitt anförande inför mötet på Rosenbad.
Henrik Montgomery/TT
I går träffade Polens president kungaparet och kronprinsessan Victoria vid Kungliga slottet. I dag står ett möte med statsministern på schemat.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset