På måndag den 3 december kommer talmannen att föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister. Enligt Löfven är förutsättningarna för honom som statsminister annorlunda nu. "Jag vill ha en blocköverskridande regering", säger S-ledaren på en pressträff.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har tidigare sagt att det är meningslöst med en statsministeromröstning om honom om inte förutsättningarna förändrats. Det har de gjort nu, meddelar han på en pressträff.

– Vi har andra förutsättningar nu, säger han.

Talmannen Andreas Norlén föreslog Stefan Löfven som statsminister tidigare på fredagen. Riksdagen kommer troligtvis att rösta om Löfven onsdag den 5 december. Enligt Löfven har flera regeringsalternativ nu strukits.

– Jag tycker att Annie Lööf gav tydligt svar på att de tre alternativ som hon tidigare såg som verkliga, inte finns längre, säger han.

LÄS MER: Talmannens verktygslåda – från sondering till extraval

Vill locka till sig C och L

Löfven kommer att sträva efter att få med sig Liberalerna och Centerpartiet men vill inte berätta om hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut.

– Jag tänker inte förhandla genom media, säger han.

Förståelse för frustration

Samtidigt säger S-ledaren att han förstår att den finns en frustration över att regeringsbildandet tagit lång tid.

– Jag har full förståelse för den frustration som folk känner. Jag längtar också efter att man kan ta tag i reformer och annat viktigt, säger han.

Löfven vill heller inte svara på frågor om Vänsterpartiets roll i en potentiell regeringsbildning.

– Jag vill ha en blocköverskridande regering. Alla partier kommer att vilja göra anspråk på att ha inflytande i riksdagen. Och hur det där ska gå ihop tänker jag inte stå här och spekulera i, men det centrala är att man ska kunna få igenom sin budget, säger han.

LÄS MER: Talmannens nästa steg – Löfven till statsministeromröstning

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik