SSU:s ordförande Philip Botström.
SSU:s ordförande Philip Botström.
Politik TT

Utmattningssyndrom är SSU-ordföranden Philip Botströms förklaring till att han inte dök upp på mötet han åkt taxi till för 7 900 kronor.

Nu kommer han själv betala för resan – men att avgå eller att sjukskriva sig är inte aktuellt.

Statsministern tycker att resan var dåligt planerad.

Man hade kunnat planera det där mycket bättre. Han säger att han tänker betala ur egen ficka, och det är rätt, säger Stefan Löfven (S) om den kostsamma taxiresan.

För att hinna till ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) tog SSU:s ordförande Philip Botström i söndags kväll taxi från Sälen, där han deltagit i konferensen Folk och försvar, till Stockholm. Det fanns inga andra möjliga färdmedel var förklaringen, och notan på 7 900 kronor skulle betalas av ungdomsförbundet.

Skämdes

Men Philip Botström dök aldrig upp på mötet med VU, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Anledningen är att Botström sedan en tid tillbaka lider av utmattningssyndrom – något han inte berättat om för sin omgivning eftersom han skämdes, berättar han för TT.

Jag har varit rädd för vad folk i omgivningen, medlemmar, media, politiska motståndare ska tycka, tänka, skriva och prata om det. Det här har SSU pratat om som ett samhällsproblem. Men när det kommer till mitt eget hälsotillstånd har det varit svårare för mig att prata om, säger Botström.

Han uppger själv att han fortfarande har ork och lust att fortsätta sitt uppdrag.

Jag på väg att må bättre. Men det här är en väckarklocka och en varningssignal om att inte stressa upp mig.

Ska förklara sig

Botström har ännu inte pratat med statsministern om sin situation.

Men jag ska förklara för honom och övriga i partiledningen och våra medlemmar som är besvikna över att jag gjorde resan och inte dök upp på mötet.

TT: Vad tror du det sänder för signaler att en politiker åker taxi för nästan 8 000 kronor?

Jag förstår att folk kan uppleva det som stötande, och att det är mycket pengar. Det här har bekostats av SSU:s egna pengar, och vi finansierar vår verksamhet i huvudsak med egna medel och inte med skattebetalarnas pengar. Men jag som ordförande har i uppdrag att använda våra pengar på ett så effektivt och smart sätt som möjligt.

Eftersom han inte deltog i VU-mötet kommer han nu att betala taxiresan själv, och förbundet ska se över rutinerna för resebokningar och mötesaktiviteter.

SSU:s ordförande Philip Botström.
SSU:s ordförande Philip Botström.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset