Kristersson (M) vill se skarpa omröstningar om ny regering.
Kristersson (M) vill se skarpa omröstningar om ny regering.

Stefan Löfven (S) har inte lyckats få ihop ett regeringsunderlag. Nu kräver flera partiledare att skarpa omröstningar hålls om statsministerkandidater. Samtidigt meddelar talman Andreas Norlén att han inte tänker utse en ny sonderingsperson i nuläget.

Det har gått 50 dagar sedan valet. På måndagen gav även socialdemokraternas ledare Stefan Löfven upp sitt försök att bilda regering.

– I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven på en pressträff i riksdagen.

LÄS MER: Här är partiledaren som kan ta över om Löfven misslyckas

När Löfven lämnade en halvtidsrapport i förra veckan beskrev han läget som svårt. Sedan dess ska samtalen med de andra partiledarna ha lett till större förståelse för varandras positioner, uppger Löfven. Löfven säger även att han är redo att fortsätta sondera.

– Jag står fortsatt redo att leda en blocköverskridande regering. Jag står också redo att fortsätta sonderingen när förutsättningarna är bättre, säger han.

Löfven ville inte svara på vem han anser borde få sonderingsuppdraget. Liberalernas ledare Jan Björklund tycker däremot att det är dags att ge sonderingsuppdraget till C-ledaren Annie Lööf. Men talmannen Andreas Norléns tänker i nuläget inte utse någon ny sonderingsperson, meddelade han under måndagen. I stället kommer han nu själv att ta en mer aktiv roll.

– Låsningarna består. Min bedömning är därför att det inte är motiverat att utnämna en ny sonderingsperson, säger han.

Norlén kommer nu att prata med partiledarna i grupp och ser fyra olika grupper framför sig. De fyra grupperna är en samlingsregering, en mittenregering med S, MP, C och L, Alliansen plus MP samt en Alliansregering i olika former.

”Blir lite torrsim”

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson har de senaste veckornas samtal inte lett framåt.

– De här samtalen blir lite torrsim innan man tvingas rösta, säger han.

Kristersson uppger att hans tidigare förslag om en regering utan samtliga Allianspartierna fortfarande är aktuellt.

– Jag önskar att det var de fyra Allianspartierna. Om så inte är fallet kan jag tänka mig ha en omröstning om en ren Moderatregering som för allianspolitik, säger han.

Kristersson tycker att det är dags att hålla skarpa statsministeromröstningar i riksdagen. Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att det är dags att rösta.

Åkesson vill sondera

Även Jimmie Åkesson (SD) önskar se skarpa omröstningar, men han har också ett annat alternativ.

– Om jag skulle vara sonderingsperson så kanske det innebär sänkta trösklar för vissa personer att prata med mig, säger han.

Får han ett sonderinguppdrag kommer han att fokusera sina ansträngningar på att prata med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

Talmannen vill inleda samtalen redan i morgon.

LÄS MER: Så ser nya riksdagen ut – de är äldst och yngst

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik