Stefan Löfven (S) på väg till mötet med talman Andreas Norlén.
Stefan Löfven (S) på väg till mötet med talman Andreas Norlén.

De båda statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har möte med talman Andreas Norlén i dag. "Det är väldigt svårt och jag kan inte ge någon procentchans," säger Löfven om chanserna att bli statsminister.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är fåordig efter sitt möte med talman Andreas Norlén.

– Samtal har inletts och pågår fortfarande med en uppriktig ambition om att Sverige så snabbt som möjligt får en handelskraftig regering. Jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas ska leda hela vägen fram. Jag förstår att det är en likadan process på andra sidan, säger han.

Löfven vill inte svara på hur stor chans det är att blir statsminister.

– Det är väldigt svårt och jag kan inte ge någon procentchans. Mitt arbete syftar till att jag ska kunna bilda regering.

LÄS MER: Grannländernas experter: Så kan svenska regeringskaoset lösas

”Handlar inte om sannolikhetslära”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll en kort pressträff efter sitt möte talmannen.

– Jag kan bara bekräfta några saker. Under helgerna har det pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De har varit i god anda och konstruktiva. De samtalen pågår fortfarande. Jag kan också bekräfta att jag står till förfogande som statsministerkandidat, säger han.

Inte heller Kristersson vill svara på frågor om hur stor hans chans att bli statsminister är.

– Det handlar inte om sannolikhetslära. Jag är villig att bli statsminister, säger han.

Kristersson vill inte heller svara på frågor om den ”anti-SD klausul” som det har rapporterats om att Alliansen arbetar med.

C och L ska ta beslut

På söndag ska Liberalerna besluta sig för vem de ska släppa fram som statsminister. Liberalerna är splittrade och de senaste dagarna har tunga namn inom partiet förespråkat Löfven medan andra vill ha Kristersson som statsminister.

Även Centerpartiet förväntas fatta ett avgörande beslut i regeringsfrågan i helgen.

Enligt tidsplanen kommer talmannen att lägga fram ett förslag om statsminister för riksdagen måndagen 14 januari. En statsminister planeras sedan till onsdagen den 16 januari.

Om inte en statsminister kan väljas 16 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

Blir ingen vald denna gång heller väntar en fjärde och sista statsministeromröstning den 23 januari, innan Sverige står inför extraval.

I dag kommer Valmyndigheten också att rapportera till Andreas Norlén om de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extraval.

LÄS MER: Ledarskribenter: Annie Lööf, du måste ta ansvar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik